Kosovo i Metohija, srpsko je ime i prezime i dom očev! – U Gračanici se molimo za čitav svet!

Njegova svetost patrijarh srpski rekao je da su se danas, na Vidovdan, okupili u Gračanici da se mole za čitav svet.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Manastiru Gračanica da taj hram predstavlja oko, uši i srce srpskoga naroda, a da je Kosovo i Metohija srpsko ime i prezime, dom očev kojem svi treba da dolaze da se obnove.

– Zato kad nam kažu, odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu i Metohiji, odrecite se Kosova i Metohije, pa gospodo da li biste pristali da vama iskopaju oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce?

Znamo mi dobro da ne biste pristali, a hteli biste to od nas – rekao je patrijarh Porfirije u besedi nakon Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji povodom Vidovdana.

Prema njegovim rečima, srpski narod čuje, gleda i oseća Vidovdanom i Gračanicom, a to znači Hristom i Hristovim Javanđeljem.

– To je Vidovdan, Bog Hristos na prvom mestu.

To je unutarnja bitka za unutarnju, duhovnu suštinsku slobodu, od svakog tiranina kojeg seje nečastivi po Zemljinoj kugli, od biranja bilo čega što je prolazno, sloboda od svake vrste idola, sloboda od izbora komfornog i lakog života po cenu da izgubimo ono što jesmo – svoje srce, oči i uši – naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je istakao da svaki put kada dođe na Kosovu i Metohiju razume da se, zapravo, vratio u svoj dom i da je, kao što Gospod govori u priči o bludnom sinu, svaki trenutak kada je odsustvovao sa Kosmeta, ustvari „stranstvovao u nepoznatoj zemlji“, bavio se temama i stvarima koje ga odvode od sebe i od Boga, razdvajaju od braće.

– Svaki put, siguran sam, kada dođemo u ovu svetu zemlju, dubinski znamo da smo se vratili u dom, očev dom.

O tome svedoči ova Sveta Gračanica, svedoče Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom, Kosovo i Metohija, zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, Gračanica i ove svetinje jesu Svetska kulturna baština, ali svetsko kao takvo po sebi, kao apstraktno ne postoji, ako negde nije poniklo, ako nema svoje ime i prezime.

– Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Sveta Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i naše prezime jeste Pravoslavna crkva.

Dakle, jesu to biseri i dragulji kulturne i svetske baštine, ali pre toga to je baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih i to ne treba nikome da smeta – naveo je patrijarh srpski.

Prema njegovim rečima, svako ima svoju baštinu i svoju kulturu, svako se na neki način Bogu moli, a pravoslavni Srbi se mole hrišćanski pravoslavno, Hristu raspetome i vaskrslome.

– Dobili smo taj dar od Boga, a drugi drugačiji. To ne znači, međutim, da darovi različitosti treba da budu povod za sukobe, nesporazume i razdvajanja, jer različitosti jesu upravo darovi -naveo je patrijarh srpski.

On je naglasio da je Gračanica „naše oko, naše uši, naše srce“, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio kada je izabrao veru u Hrista, a ne večeru jer večera bez vere u Hrista samo je ljuštura, besmislena i prazna.

Njegova svetost patrijarh srpski rekao je da su se danas, na Vidovdan, okupili u Gračanici da se mole za čitav svet.

– Gledamo i susrećemo se sa drugima kroz Jevanđelje Hristovo…

I braću Albance vidimo kao svoju braću, siguran sam da se možemo itekako ne samo razumeti, nego živeti zajedno, rasti i graditi, samo neka nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdore među ljudima, a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese – naveo je patrijarh Porfirije.

On je podsetio da i u Australiji episkop Siluan mnoštvo ljudi sreće, ali sve vidi kao braću, i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori sa svima su pravoslavni Srbi braća.

– Ako smo Hristovi i ako smo u Hristu, (braća smo) i sa Australijancima, Mađarima, Amerikancima, Hrvatima. Braća su i Srbi i Crnogorci.

Neka se svako oseća kako hoće.

Ako smo u Hristu, onda jesmo braća. Ali, ako neko i neće da bude sa nama brat, budući da je Hristos nama na prvom mestu, mi njih vidimo kao braću.

To je paradoks.

Znam da će neko reći da je to utopija, ali to je Vidovdan, kad biramo veru, a ne večeru, kada i večera dobija smisao jer izvire iz vere – rekao je patrijarh Porfirije.

On je naglasio da su „dom očev“ svetinje kosovsko-metohijske, da je to Kosovo i Metohija, i da treba svako da dolazi na Kosovo i Metohiju da se seti i da razume da je stranstvovao, da je bio izvan sebe, daleko od doma očevog i od svoje braće.

Patrijarh Porfirije je izrazio radost što su se sabrali da proslave Vidovdan i sedam vekova postojanja crkve Gračanice, bisera koji je podigao sveti kralj Milutin.

– Neka bi Bog dao da zaista ovde dolazimo da se obnavljamo, da se molimo Bogu za mir čitavog sveta, da nama podari mir, ali i svima oko nas, da razumeju da niko ne može bez drugoga, da smo potrebni jedni drugima, da doprinosimo jedni drugima, da Gospod da tu spoznaju svima koji žive na Kosovu i Metohiji – rekao je patrijah srpski Porfirije.

Patrijarh je, uz sasluženje više episkopa i u prisustvu velikog broja vernika, služio na Vidovdan Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Potom je patrijarh Porfirije na Gazimestanu služio parastos srpskim junacima palim u Kosovskoj bici 1389. godine.

Srpska pravoslavna crkva obeležava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

Srna

Check Also

„Uništena dva MLRS MLRS lansera“: Ruski avioni napali metalurški kombinat u Krivom Rogu!

Više od 70 višecevnih raketnih bacača HIMARS i dva MLRS MLRS lansera uništeno je u …