03. maj 1999. Peć-Kula-Rožaje, kod mesta Savine vode… – “Goreli smo… Vrisak i jauci parali su nebo!”

Na današnji dan 1999. godine tokom vazdušnih udara NATO na SR Jugoslaviju pogođen je putnički autobus kod Peći na Kosovu i Metohiji.

Na putu Peć-Kula-Rožaje kod mesta Savine vode, tog 3. maja oko podneva raketiran je autobus.

Vozilo je pogođeno jednom raketom ali avijacija NATO je i dalje bez prekida raketirala to područje, tako da spasilačke ekipe nisu mogle da stignu do mesta tragedije i pomognu ranjenima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pogođeni autobus je bio pun putnika, među kojima je bilo mnogo žena i dece.

U trenutku napada, pored autobusa “Đakovica prevoza”, na putu u blizini bila su i tri civilna automobila koji su takođe pogođeni.

Među stradalima ima i onih koji su pokušavali da pomognu ranjenima.

“Taman smo izašli na Savine vode, kada je nastao haos. Grmelo je. Goreli smo… Vrisak i jauci parali su nebo”, ispričala je kasnije Vera Malević, komunalna inspektorka iz Berana, jedna od 43 teško ranjena civila.

Avijacija NATO posle prvog napada je zasipala to područje kasetnim bombama više od dva sata.

Na mestu napada ostao je veliki broj neeksplodiranih kasetnih bombi, koje su onemogućavale spasilačkim ekipama da evakuišu ranjenike.

“Posle su tukli kasetnim bombama. Nisu dali medicinskim ekipama da se približe i ukažu nam pomoć”, pričali su povređeni putnici koji su se oporavljali u bolnicama u Peći i Beranama.

“Istina je da zbog bombardovanja nismo mogli da pomognemo unesrećenima.

Kada je konačno prestalo, pojurili smo ka ranjenima. Iskasapljeni leševi ležali su svuda unaokolo. Sa grana su visile neeksplodirane kasetne bombe.

Zbog njih nismo mogli da pomognemo svim povređenima, dok ih vojnici i pripadnici policije sa punkta nisu vešto neutralisali plastičnim kesama”, pričao je jedan od lekara posle napada.

Predstavnici NATO najpre “nisu mogli da komentarišu izveštaje”, a zatim su govorili da još nisu u mogućnosti da potvrde odgovornost za napad na autobus:

“Mi taj napad ne isključujemo, nastavljamo da radimo na istrazi”, cinično je izjavio portparol NATO Džejmi Šej, koji je dodao da nema nikakvog dokaza da su NATO avioni pogodili autobus, priznajući da su imali nekoliko aviona u tom području.

Nešto kasnije, jedan anonimni zvaničnik Alijanse izjavio je da je zona, u kojoj je izvršen napad “borbena zona”, pa je “autobus, možda upao u zasedu”, pošto su poslednjih dana na tom području registrovane borbe između srpskih snaga i albanskih terorista.

Ipak, nemačka TV ARD je nepobitno dokazala da su na autobus bačene kasetne bombe CBU-87/B, prikazavši i upaljač FZU-39/B nađen kod autobusa, koji se koristi samo uz navedeni tip kasetne bombe.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Snaga Francuske i Britanije zajedno, četiri puta manja od Ruske sile!

Snaga oružanih snaga Francuske i Velike Britanije zajedno je četiri puta manja, od snage trupa …