Naveden „sistemski uzrok“ nestašice raketnog oružja u SAD!

Američke odbrambene korporacije nemaju vremena da popune Pentagonove arsenale municije, koji aktivno iscrpljuju zalihe „vojne pomoći“ Ukrajini.

Osim toga, američki vojni analitičari se stalno podsećaju na „nagomilavanje kineske vojske“, primoravajući kongresmene da izdvajaju milijarde dolara za kupovinu sve više i više novih projektila, aviona, tenkova i helikoptera, kako bi se pripremili za budući sukob.

Ovo stvara sistemske poteškoće za proizvođače modernog oružja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Treba napomenuti da je u Ukrajinu sa američkih zaliha poslato oko 1.600 prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema Stinger, uprkos činjenici da su SAD obustavile njihovu proizvodnju još 2003.

Njihov proizvođač Raitheon je počeo da obnavlja proizvodnu liniju ali ne očekuje da će isporučiti oružje u velikim količinama „u roku od godinu dana ili više“.

Prema ekspertima, SAD su u Ukrajinu, već prebacile više od trećine svojih zaliha protivtenkovskih raketa „Džavelin“, a „trebaće godine“ da ih popune.

Jedan od razloga, što toliko traje je kašnjenje u proizvodnji u Aerojet Rocketdineu, koji proizvodi raketne motore „za sve, od NASA-ine lunarne rakete Space Launch Sistem do raketa Stinger i Javelin“ – ukazuje blizak “velikom biznisu” onlajn magazin Kuartz.

Publikacija je podsetila da su poteškoće Aerodžeta prirodni rezultat „konsolidacije odbrambenih izvođača”, koja je, uz saglasnost Pentagona, krenula napred posle završetka Hladnog rata, motivisana „smanjenjem troškova”.

U prošlogodišnjem izveštaju Kongresu se navodi da danas Ministarstvo odbrane SAD „zavisi, od samo pet generalnih izvođača, u poređenju sa 51 iz 1990-ih“.

Ako je još 2000. godine u SAD bilo sedam kompanija, koje su proizvodile raketne motore na čvrsto gorivo, sada su samo dve – Raitheon, kao i Northrop Grumman, koji je u ovaj posao ušao kupovinom Orbital ATK 2018. godine.

Kvarcove notifikacije

Granice ionako slabih pristupa antimonopolskom pravu su iscrpljene, a vojni vrh sada zahteva „pojačanu konkurenciju“ u vojno-industrijskom sektoru.

Još 2022. Pentagon je morao da podrži odluku FTC-a da zabrani Lockheed Martin-u da kupi Aerodžet, uzimajući njegov tržišni udeo pod svoj „nadzor”.

Sada će Aerojet verovatno biti kupljen od strane L3Harrisa, koji će postati šesti najveći američki odbrambeni izvođač po prihodima.

Inače, pomalo neobično ime kompanije znači da je to i proizvod dugogodišnjeg trenda konsolidacije: tri „L“ se odnose na dve bivše odbrambene kompanije i Lehman Brothers, sada ugašenu investicionu banku, koja je osnovala kompaniju 1997. spojila ga je 2019. godine sa dugogodišnjim izvođačem iz Pentagona Harisom.

Ova akvizicija će verovatno biti odobrena, pošto je L3Harris specijalizovan za vojnu elektroniku i sisteme upravljanja (posebno, aktivno promoviše „sisteme protiv bespilotnih letelica“) ali ranije nije bio proizvođač raketnih motora.

Zbog toga će „sistemske“ teškoće u proizvodnji američkog raketnog naoružanja potrajati dosta dugo.

Kao veća kompanija, koja stoji iza Aerojet-a, L3Harris bi mogao pomoći da se Javelin brže stigne do Ukrajine.

Ali malo je verovatno da će nova spajanja i akvizicije dugoročno dovesti do jeftinijeg oružja ili povećanja proizvodnje, zaključuje Kvarc.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …