Porodica u dužničkom ropstvu zbog gajbica za pivo

Niška porodica Ignjatović dve decenije otplaćuje iznajmljivanje gajbi za pivo, do sada je isplatila petostruko više od vrednosti ambalaže, a najnovijim rešenjem treba dodatno da izdvoji pravo bogatstvo kako bi se oslobodila duga.

Još 1993. godine Vladan Ignjatović je, u nameri da pokrene privatni biznis, iznajmio 890 gajbi za pivo, ali planirani posao je propao, pored ostalog i zbog toga što je nesuđenom preduzetniku neko ukrao sve gajbe, piše Politika.

Vlasnik ambalaže tražio je da mu se gajbe plate i tužio je ovog Nišliju.

Po presudi suda donetoj 3. marta 2001, Vladan Ignjatović je morao da nadoknadi štetu i isplati dug i, kako nije imao gotovinu i toliko novca, rešenjem suda odlučeno je da mu se svakog meseca odbija po dve trećine plate koju je zarađivao u firmi u kojoj je bio zaposlen.

Svoje obaveze ovaj Nišlija izmirivao je redovno sve do 2014. godine, kada je izračunao da je otplatio gajbe, pa je podneo zahtev sudu da ga oslobodi obaveze daljeg plaćanja duga, to jest da se prestane sa skidanjem novca sa njegovog računa.

Tada je precizno izračunato da je Vladan Ignjatović od marta 2001. do avgusta 2014, kada je njegov zahtev da mu se ukine obaveza daljeg plaćanja došao na sudsko odlučivanje, isplatio 3.365.000 dinara na ime iznajmljenih i neplaćenih gajbi. Sud je potvrdio da se priznaje otplata duga u tom iznosu, ali je naložio Ignjatoviću da mora da isplati ukupno 5.115.162 dinara, to jest još oko dva miliona dinara na ime kamate. Zbog toga je produžena i dalje prinudna naplata duga u korist vlasnika gajbi odbijanjem od Vladanove plate. Nastavljena je i posle smrti vlasnika ambalaže, jer potraživanja naplaćuje, po sudskoj odluci, supruga pokojnog vlasnika gajbi.

Ove jeseni, zbog i dalje postojećeg duga svog sina, koji je sve veći, pred Palatom pravde u Nišu protestovala je Olgica Ignjatović, majka Vladanova.

Kako je objasnila, na protest se odlučila kako bi skrenula pažnju i ukazala na neshvatljivu naplatu nadoknade štete – prema najnovijim obračunima, za deo osnovnog duga, zatezne kamate, ali i kamate na kamate (iako su Ustavom zabranjene) njen sin duguje još oko 6,1 milion dinara!

Za 890 iznajmljenih gajbi bio dužan oko 7.200 evra

Kako je rekla, ako se ovako nastavi, njena porodica upašće u doživotno dužničko ropstvo i boji se da će primenom principa obračunavanja i plaćanja kamate, ali i kamate na kamatu, i njena unučad, to jest Vladanova deca, naslediti to ropstvo.

Prema saznanjima od vlasnika prodajnih objekata i marketa koji ih kupuju, ali i u fabrikama u kojima se ambalaža proizvodi i gde se prodaje, jedna gajba košta od pet najviše do osam evra, odnosno od 600 do 950 dinara… Nije teško izračunati da je Vladan Ignjatović za 890 iznajmljenih gajbi, ako se uzme i maksimalna cena gajbi, bio dužan oko 7.200 evra, odnosno po sadašnjem kursu oko 850.000 dinara!

(Politika, Direktno)

Check Also

Medved posmatra saobraćaj na putu, kod Valjeva… – VIDEO

Jedan motociklista je na putu do Valjeva naišao na nesvakidašnjeg prolaznika. Tik uz bankinu, stajao …