Karađorđevići zahtevaju od Crnogoraca, da vrate parcelu 986 KO Sveti Stefan, kraljevskoj porodici!

Punomoćnik prestolonasljednika Aleksandra, advokat Mirko Jovanović u dopisu čelnicima Budve navodi da je pomenuta parcela pripadala kraljevskoj porodici, te da je u toku postupak restitucije.

Srpski prestolonaslednik traži da se poništi odluka budvanske Skupštine o utvrđivanju javnog interesa radi eksproprijacije 2.500 kvadrata zemlje.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević traži od gradonačelnika Budve Marka Carevića i šefa Skupštine Krsta Radovića da se na sledećoj sednici parlamenta poništi odluka o utvrđivanju javnog interesa radi eksproprijacije 2.500 kvadrata zemlje u Miločerskom parku, jer, tvrdi, pripada kraljevskoj porodici.

Karađorđević je zahtev podneo preko svoga punomoćnika, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Najnoviji zahtev Karađorđevića dolazi u jeku političke krize koja trese Budvu, a koja je podgrejana i nedavnom izjavom Carevića da se kraljevskoj porodici treba vratiti, navodno, oteta zemlja.

Takav stav Carevića naišao je na oštre osude pre svega budvanskih koalicionih partnera, a potom i kompletne opozicije.

Iz Carevićevog Demokratskog fronta naknadno su obrazložili da je prvi čovek Budve mislio da svima treba vratiti imovinu, koja im je nepravedno oduzeta ali to nije smirilo tenzije.

Karađorđevići zahtevaju da se van snage stavi odluka koju je budvanska Skupština, nakon burne rasprave, donela sredinom decembra prošle godine.

Odluku o utvrđivanu javnog interesa radi eksproprijacije parcele predložile su lokalne Demokrate, a jednoglasno podržali odbornici kompletne vladajuće koalicije iz redova DF, SNP, Prava Crna Gora.

Donošenje odluke tada je obrazloženo potrebom da se izgradi parking koji nedostaje stanovnicima Pržna, na čemu insistira i Mesna zajednica “Sveti Stefan”.

Istaknuto je i da je planskim dokumentom na toj lokaciji predviđeno parkiralište…

Punomoćnik prestolonasljednika Aleksandra, advokat Mirko Jovanović u dopisu čelnicima Budve, navodi da je pomenuta parcela pripadala kraljevskoj porodici, te da je u toku postupak restitucije.

”Odlukom SO Budva od 15. decembra prošle godine utvrđen je javni interes za eksproprijaciju dijela katastarske parcele 986 KO Sveti Stefan, površine 2.536 kvadrata, u delu koji će biti određen elaboratom parcelacije. Kao korisnik eksproprijacije određena je Opština Budva uz nalog predsedniku Opštine i ostalim organima lokalne samouprave da preduzmu potrebne radnje radi realizacije ove odluke.

Navedena odluka je u suprotnosti sa više važećih zakona Crne Gore, zbog čega je neophodno da na prvom narednom zasedanju Skupštine opštine bude stavljena u celini van snage.

Za pomenutu katastarsku parcelu, kao i za brojne druge nepokretnosti, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i ostali naslednici ranijih vlasnika podneli su uredan i blagovremen zahtev za povraćaj, u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju”, piše u dopisu.

Navodi se da je po tom zahtevu u toku postupak pred nadležnom Komisijom za povraćaj i obeštećenje u Baru i da još nije doneta odluka.

“Samo zbog očigledne greške u pisanju brojeva i to samo u pogledu katastarske parcele 986 KO Sveti Stefan nije upisana zabeležba restitucije ali će ta greška biti u najkraćem roku otklonjena i zabeležba restitucije upisana.

Činjenica da je i navedena parcela bila u vlasništvu porodice Karađorđević i da je postupak po zahtevu za povraćaj imovinskih prava i na toj parceli u toku, može se smatrati opšte poznatom, da je očigledno da više nikakvo raspolaganje, niti promena imovinskog statusa ove nepokretnosti do donošenja konačne odluke u postupku restitucije ne može biti zakonita.

Pored navedenog, odredbom člana 14 st. 1 Zakona o eksproprijaciji Crne Gore propisano je da opšti interes za eksproprijaciju nepokretnosti, ukoliko nije utvrđen posebnim zakonom, može utvrditi Vlada Crne Gore.

Prema navedenom, Skupština opštine Budva nadležna je samo da Vladi Crne Gore predloži utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju određene nepokretnosti, a ne i da svojom odlukom taj interes utvrđuje.

Navedeno je još jasnije kada se ima u vidu da je kao korisnik eksproprijacije određena samo Opština Budva.

Podnosimo zahtev da osporena odluka SO Budva bez odlaganja bude stavljena van snage, uvereni da je najviši javni interes Crne Gore da se poštuju usvojeni zakoni, i da ni jedan interes ne može biti pretežniji od tog interesa”.

Da se odluka poništi tražila je ranije i uprava kompanije “Sveti Stefan hoteli”, dok je njome u decembru još upravljao kadar koji je postavila Vlada Duška Markovića (DPS).

Kompanija u kojoj Vlada ima većinsko vlasništvo podnijela je i tužbu Upravnom sudu tražeći poništenje odluke, a kao jedan od argumenata naveli su da je reč o kršenju ugovora o dugoročnom zakupu hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer, zaključen sa kompanijom “Adriatic properties”.

”Eksproprijacijom parcele bila bi dovedena u pitanje i održivost ugovora, pa bi ‘Sveti Stefan hoteli’ AD koji su u većinskom vlasništvu Vlade, ali i sama Država Crna Gora, bili izloženi potencijalno veoma opasnim tužbama za raskid zakupa i naknadu štete, što bi proizvelo znatno veće posledice po opšti interes od bilo kakvih benefita koji se mogu ostvariti eksproprijacijom malog dela zakupljene imovine”, navodi se u tužbi Upravnom sudu, koju je podnela DPS-SD uprava.

U međuvremenu je imenovana nova uprava državne kompanije.

Da se poništi odluka insistira i hotelski operator “Aman” i zakupac “Svetog Stefana” – kompanija “Adriatic properties”.

Oni su od Vlade Zdravka Krivokapića zatražili garancije kako bi ovog ljeta otvorili grad-hotel i “Vilu Miločer”, a jedan od uslova je i poništenje odluke budvanske Skupštine.

Radović: Ne pada mi na pamet da predložim poništenje odluke

Šef Skupštine Krsto Radović (Demokrate) “Vijestima” je kazao da je iznenađen što se Karađorđevići nisu bunili i digli glas protiv devastacije Miločerskog parka i poručio da mu ne pada na pamet da predloži poništenje odluke.

”Apsolutno je legitiman zahtev i svako ko nešto potražuje ima pravo da traži, da se buni, i uopšte me ne iznenađuje takav stav.

Međutim, iznenađenje mi je da se uvažena porodica Krađorđević nije pobunila ili bar javno istupila protiv devastacije Miločerskog parka, a posebno protiv izgradnje onakvog, najblaže rečeno, katastrofalnog projekta koji grade tajkuni povezani sa Milom Đukanovićem i ljudima iz njegovog bliskog okruženja.

Na drugoj strani, gospodi smeta interes građana Pržna, tačnije otvoreni javni parking koji je predviđen Detaljnim urbanističkim planom…

Ne pada mi na pamet da menjam odluku o javnom interesu, ili da dajem predlog za njeno povlačenje.

Ukoliko neko smatra da su mu uskraćena neka prava, neka se obrati nadležnim institucijama. Meni će građani uvek biti na prvom mestu”.

Traže Sveti Stefan, Miločerski park ali i zemlju Prve banke

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i njegova supruga Katarina de Silva pokrenuli su postupak restitucije za gotovo kompletan Miločerski park – vilu “Miločer”, deo grad-hotela Sveti Stefan, a na listi nekretnina koje potražuju upisali su i veliki spa-centar na samoj Kraljičinoj plaži.

Restitucijom su obuhvatili i parcele u Pržnu, na kojima se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” sa apartmanima za prodaju.

Potražuju i zemlju na ostrvu Sveti Stefan, a na dvorište od 13.293 kvadrata luksuznog grad-hotela upisana je zabeležba restitucije.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Banka je zemlju zaplenila nakon što firma San investments, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit.

Karađorđevići potražuju i deo zemljišnog kompleksa od 22.000 kvadrata uknjižen na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park.

Karađorđevići su preko advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da im se vrati celokupna imovina u Crnoj Gori. Predmet je, kako piše u katastru, predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Mediji su u više navrata objavljivali da Karađorđevići potražuju letnjikovac – sadašnju vilu “Miločer”, pomoćne objekate, zemljište u Miločeru, zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića…

Vijesti

Check Also

Tramp: Netanijahu mora hitno da okonča rat u Gazi!

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji bi vrlo mogao da postane budući predsednik ove zemlje, …