Mičel: Eventualni, istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, smestio bi SAD, “među voštane figure”

„Avantura ratovanja protiv Rusije i Kine istrošila bi vojnu snagu SAD i učinila neizbežnim kolosalne žrtve na strani američkog naroda.”

Na Zapadu se množe razmišljanja i strahovanja da se Sjedinjenim Državama ne piše dobro ako uđu u rat sa Rusijom i Kinom.

Pogotovo: u rat protiv obe istovremeno.

Aron Mičel, američki ekspert za spoljnu politiku koji je bio i na funkcijipomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, ocenio je da bi takav sudar od njegove zemlje iziskivao „maksimalno naprezanje cele nacije i ogromne finansije“.

On svoje takođe upozorava da Amerika odavno nije ratovala sa armijama poput ruske i kineske, iza kojih će – ako budu nastupale zajedno – biti resursi bezmalo polovine Evroazije.

„Avantura ratovanja protiv Rusije i Kine istrošila bi vojnu snagu SAD i učinila neizbežnim kolosalne žrtve na strani američkog naroda.

Da sve bude još gore i sama budućnost SAD bi došla u pitanje i našla se u opasnosti“ – opominje Mičel.

On je potpuno ubeđen da su ujedinjene Rusija i Kina u stanju da Ameriku liše svetske hegemonije.

Mičel otvoreno upozorava: „Danas je jedan od ključnih zadataka naše diplomatije — da ne dopusti realizaciju takvog scenarija.

Teško da ćemo uspeti da istovremeno obuzdavamo i Rusiju i Kinu.

Mislim da to i ne vredi pokušavati. Mnogo bolje bi bilo borbu sa tim državama vremenski odvojiti, pa se nositi sa svakom pojedinačno“.

Mičel prilično otvoreno savetuje Vašingtonu da Moskvu plaši „sve većom ekonomskom i političkom zavisnošću Rusije od Kine“.

Ovome dodaje: „Rusiju treba sve više činiti proevropskom a ne proazijskom zemljom.

Ovo je važno i zato što će, po prognozama, ekonomija Kine do 2030-te biti 1,5–2 puta veća od američke, a Oružane snage Kine biće jače od američkih“.

Mičel ukazuje da Rusija „ima probleme u ekonomiji i demografiji“ ali i opominje da je uopšte ne treba potcenjivati jer ima ogromnu teritoriju, prilično veliko stanovništvo i jedan od najmoćnijih nuklearnih arsenala u svetu.

Njegov zaključak je: „Rusija i Kina svojim postojanjem vezuju SAD ruke u svetskoj areni, a taj problem se ne može rešiti povećavanjem vojnih rashoda.

Jedan od izlaza je – privući Rusiju na svoju stranu. Drugi je: rešiti sporove sa Pekingom i tako doći u priliku za pojačavanje pritiska na Moskvu.

Međutim, Kina se više ne može držati na uzdi, a Rusiju teško da ćemo premamiti na svoju stranu. Bojim se da je vreme upušteno“.

Fakti

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …