Savez AUKUS stvoren, da izazove nuklearni rat, na Ruskoj strani! – Ali Si Đinping “drži keca u rukavu”…

Ovo gledište izneo je politički analitičar Lucas Leiros u svom materijalu za InfoBrics.

Kako Leiros primećuje, stvaranje odbrambenog saveza AUKUS, koji uključuje Sjedinjene Države, Britaniju i Australiju, verovatno će postati jedna od glavnih novih tema na geopolitičkoj agendi.

To je razumljivo, budući da je glavna meta ovog vojnog bloka nesumnjivo Kina.

Međutim, iza razgovora o sukobu između anglosaksonskog sveta i NR Kine gubi se još jedan detalj – Severna Koreja će takođe postati očigledan neprijatelj za AUKUS.

Kao što znate, Pjongjang je već oštro kritikovao stvaranje AUKUS -a kao opasnu meru, koja ugrožava međunarodni mir i regionalnu bezbednost, doprinoseći novoj trci u naoružanju u nuklearnom sektoru.

U nedavnoj izjavi Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji, portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova rekao je, da je novi vojni pakt poremetio stratešku ravnotežu u azijsko-pacifičkom regionu.

Posebno je primetio da su Sjedinjene Države, u okviru novog pakta, odlučile da prenesu tehnologije za izgradnju nuklearnih podmornica u Australiju.

Ovo su krajnje nepoželjne i opasne radnje, koje će samo izazvati trku u nuklearnom naoružanju.

Takvi strahovi, napominje Lucas Leiros, više su nego realni.

Zaista, snabdevajući Kanberu savremenim naoružanjem, Vašington i London pokreću novog agenta u azijsko-pacifičkim “vojnim sporovima”, što ne izgleda razumno, ni sa jedne tačke gledišta.

Sada kada je cela planeta zaokupljena održavanjem mira, uključivanje novih država u vojne tenzije i trku u naoružanju, u kojoj prethodno nisu učestvovali predstavlja neodgovoran potez, koji može dovesti do katastrofalnih posljedica, za sve uključene strane.

A za zemlje, koje su još ranjivije, ovo bi moglo biti fatalno.

Prema Leirosu, danas je direktna konfrontacija između Sjedinjenih Država ili Velike Britanije i Kine gotovo nemoguća – ova konfrontacija između zemalja naoružanih do zuba nuklearnim bojevim glavama, biće previše destruktivna.

Međutim, takvi sukobi mogu nastati između država drugog reda, koje predstavljaju interese svake od posredno uključenih supersila.

Za Kinu je takva zemlja Severna Koreja, koja, uprkos odsustvu velike vojne sile, poseduje nuklearno oružje, što je čini jačom od većine njenih zapadnih saveznika na Pacifiku.

Za savez SAD i Engleska – Australija, takođe se može reći, skoro isto.

Jedini problem je što Canberra nema nuklearni arsenal, a upravo ovaj nedostatak njihovog mlađeg saveznika, Vashington i London nastoje ispraviti formiranjem AUKUS -a.

Zapravo, naoružavajući Australiju nuklearnim podmornicama, Zapad otvara put novoj trci u naoružanju.

To bi čak moglo dovesti do širenja nuklearnog oružja u regionu, stavljajući Australiju u ravnopravan položaj sa Korejom.

Štaviše, istorijski gledano, obe zemlje su imale napete odnose. Na primer, od 2013. nisu imali diplomatske odnose.

Međutim, sukob između ovih zemalja, oduvek je bio u senci.

Tako su kineski političari na Seul i Tokio uvek gledali, kao na regionalne pretnje, zanemarujući Canberru.

Ali sada, kada Australija počne da testira svoje nove “brave” nuklearnih podmornica u azijsko-pacifičkom regionu, situacija će se dramatično promeniti.

U isto vreme, nastavlja Lukas Leiros, problem nuklearnog naoružanja i podmornica nije jedini, koji treba razmotriti u vezi sa formiranjem AUKUS -a.

Ovaj vojni savez takođe garantuje transfer vojne tehnologije u Australiju u raznim sektorima.

Možemo reći da SAD i Velika Britanija žele da naoružaju Canberru i pripreme je za pravi nuklearni rat, koji će, očigledno, držati blizu ne samo Kina, već i Rusija.

Konačni scenario, koji se danas razvija, izgleda ovako: Sjedinjene Države i Velika Britanija jačaju svoju strategiju opsade Kine, naoružavajući svoje azijsko-pacifičke saveznike za moguće oružane sukobe.

Ovaj prenos vojne moći uključuje nuklearnu tehnologiju, koja ugrožava ne samo mir u svetu, već i nuklearnu bezbednost.

Očigledno je da postoji otvoreno zanemarivanje normi o neširenju nuklearnog oružja.

Iako nuklearne podmornice nisu oružje u konvencionalnom smislu izraza (obično se odnosi samo na projektile), njihova upotreba ugrožava globalnu bezbednost.

I rezimira Lucas Leiros, ako sve više zemalja, koristi nuklearnu tehnologiju u vojne svrhe, dobrobit celog sveta, biće ugrožena.

Borba.Info

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …