Joanikije: Crkva ima pravo da se brani, od “đavolske političke ekonomije”

„Ako neko hoće da ospori Mitropoliji, Srpskoj crkvi kako god, to pravo da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru, neka to pokuša putem sudova, tužbi, procedura…”

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da crkva mora da se brani ako se politika na najgrublji način meša u poslove crkve i vere i pokušava da spreči verski obred i verske poslove.

U emisiji TV Crne Gore Joanikije je optužio predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da krši ustav i rekao da u Mitropoliji nikada nije bilo reči o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve.

Na pitanje o odgovornosti povodom događaja koji su se na Cetinju desili uoči i tokom njegovog ustoličenja, Joanikije je rekao da to nije njegova krivica.

„Mi smo učinili sve da ne dođe do bratskog krvoprolića i smanjili smo veoma taj svečani skup.

Odustalo se od ustoličenja onakvog kakvo je trebalo da bude…“, kazao je Joanikije.

Na pitanje zašto se ustoličenje nije organizovalo u Podgorici ili u nekom drugom gradu, Joanikije je rekao da „oko svih stvari gde se pominju sukobi, pretnje i slično, treba pitati predsednika države Mila Đukanovića, koji je, ne samo ovaj put, po pitanju vere i poslova crkve, već mnogo puta do sada prekšio Ustav Crne Gore, najgrublje se umešao kao političar sa velikim autoritetom i velikom silom kojom raspolaže, koju je nabrao za 30 godina svoje vladavine“.

Naveo je takođe da Đukanoviću svojevremeno nije smetala podrška crkve i da je mnogo puta razgovarao i tražio razgovor sa tadašnjim mitropolitom Amfilohijem.

„Ako neko hoće da ospori Mitropoliji, Srpskoj crkvi kako god, to pravo da ustoliči mitropolita u Cetinjskom manastiru, neka to pokuša putem sudova, tužbi, procedura…

Bolje je da uvek podjemo od prava, posebno kada su konfklikti u pitanju. Lako ćemo utvrditi ko je kriv“, rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, da je ustoličenje upriličeno negde drugo, nastao bi „haos u celoj Crnoj Gori“.

„Mi nemamo pravo da odustanemo. Ja nemam pravo da ugrozim mitropoliju, time bi naša vera, odnosno pravoslavlje, bilo ugroženo, bila bi ugrožena Crna Gora.

Ako je jedan kontinuitet jasan, i istorijski i pravni i imovinski, to je kontinuitet MCP, koja neprestano funkcioniše 800 godina, naravno pod različitim nazivima.

To je zlatna nit i po čemu se ona u svakom pogledu prepoznaje“, naveo je.

Joanikije je naglasio da „MCP nije instalacija nikakve politike, već institucija koju je ustanovio gospod Isus Hristos, a u organizacionom smislu Sveti Sava“.

Rekao je i da se na nikšićkim izborima držao po strani i da je primio predsednika Vlade i predsednika Skupštine ne kao stranačke funkcionere nego kao predstavnike države.

„Ako sam ih primio da li to znači da sam se umešao u izbore… Time sam ukazao poštovanje prema državi“, dodao je.

Navodi i da Đukanović nikada nije tražio da se vide.

„Ja sam arhijerej već 22 godine i nikada se nisam bavio politikom, osim kada se politika na najgrublji način umešala da ugrozi slobodu naše vere. I tada smo stogo poštovali sve zakone, držali se Jevanđelja, i tu se videlo kakva je snaga naše vere.

Narod je to podržao jer se nismo izjednačili ni sa jednom strankom, nikada, naročito za vreme litija ali jesmo bili protiv tog režima koji je ugrozio slobodu vere na najgrublji mogući način“, kazao je Joanikije za TVCG.

Joanikije je kazao da u Mitropoliji nikada nije bilo reči o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve.

„To su očekivali ljudi iz vlasti… i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje“, rekao je Joanikije.

Upitan da li je to odvajanje zaista i bilo krenulo, mitropolit je rekao:

„Apsolutno ne, nikada. Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vekovni svetosavski, hrišćanski.

Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da neguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju“, dodao je.

Beta

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …