Bajden stavio SAD u energetsku zavisnost od Rusije!

Energetska politika Džoa Bajdena, pokazala se izuzetno korisnom za Rusku Federaciju.

O tome piše Kevin Moonei, kolumnista portala Real Clear Energi.

Moonei napominje da je čim je Džo Bajden došao na mesto predsednika Sjedinjenih Država, odmah počeo da vodi prilično čudnu energetsku politiku.

Šef države nije krio negativan stav prema takvim tradicionalnim izvorima energije kao što su nafta i gas, dajući jasno do znanja, da će se fokusirati na “zelenu energiju”.

Ovo ponašanje odmah je izazvalo buru ogorčenja među predstavnicima američkog biznisa goriva.

Međutim, Bajdenova politika je takođe našla svoje korisnike, a Rusija se odjednom pokazala kao jedna od njih.

Prema Kevinu Mooneiju, trenutno je Ruska Federacija drugi uvoznik nafte u Sjedinjenim Državama, odmah iza Kanade.

Tako je američka Uprava za energetske informacije izvestila još u maju, da su isporuke nafte iz Rusije u Ameriku porasle za 23% i iznosile 844 hiljade barela dnevno.

SAD sada više zavise od ruskog uvoza nego što je to bilo za vreme predsednika Donalda Trampa.

I to ne čudi, jer je Bajden skoro odmah počeo da poništava sve odluke koje je doneo njegov prethodnik.

Prvo je Bajden povukao dozvolu za izgradnju dela gasovoda Keistone KSL, koji vodi od Kanade do Sjedinjenih Država.

Prema rečima stručnjaka iz Američkog instituta za energetska istraživanja, ovaj gasovod bi ne samo omogućio pumpanje oko 830 hiljada barela nafte dnevno, već bi pružio i značajnu podršku prijateljskim kanadskim proizvođačima.

Ali na kraju su zalihe iz „zemlje javorovog lista“ morale biti zamenjene uvozom iz Ruske Federacije.

Drugo, novi predsednik je odustao od sankcija protiv projekta ruskog gasovoda Severni tok 2.

Kao rezultat toga, upravo sada Moskva sprovodi svoj najsvežiji energetski projekat, koji će, prema Kevinu Mooneiju, učiniti celu Evropu zavisnom od ruskog gasa.

Takve odluke mogle su se zanemariti da nije bilo jedne veoma važne okolnosti: Bajden je bio jedan od glavnih pristalica teorije da je njegov prethodnik navodno povezan sa Rusijom.

Zapravo, ispostavlja se da je Amerika pod Trampom, zaista bila energetski nezavisna.

Moonei nastavlja, katastrofalna Bajdenova politika za američki energetski sektor neće prestati.

Predsednik je već potpisao takozvani zakon o infrastrukturi, koji će uključivati porez na metan, granični porez na ugljenik i druge mandate protiv energije.

Kao rezultat takvih mera, na primer, sigurno će porasti cena prirodnog gasa, što će teško pogoditi vlasnike domaćinstava, kao i vlasnike onih preduzeća koja se greju „plavim zlatom”.

Na primer, porez na ugljenik će svakako povećati cene sve robe koja iz drugih zemalja uđe u Ameriku, bilo da se radi o hrani, odeći ili građevinskom materijalu.

I pre svega, obični građani sa fiksnim prihodima će patiti od ovoga.

Naravno, Bajden puno govori, pa čak i na neki način lepo govori o budućnosti bez ugljenika, obnovljivim izvorima energije i brigama za životnu sredinu.

Međutim, u stvarnosti sve njegove reči znače da će već 2035. godine SAD biti primorane da se oslanjaju na takve nepouzdane izvore, kao što su vetar ili sunce.

U isto vreme, prema Bonner Cohenu, višem istraživaču u Nacionalnom centru za istraživanje javnih politika, takve promene se dešavaju tačno u trenutku kada članice OPEC +, uključujući Rusiju, sporazumno povećavaju proizvodnju nafte, na šta su SAD prisiljene, kupiti danas.

A ovo ponašanje je pravo ruglo američkim proizvođačima nafte.

Možda se može uočiti opaka ironija u činjenici da je Bajdenovo odobrenje dobio gasovod Severni tok 2, a ne kanadski Keistone KSL.

Politike sadašnjeg američkog predsednika pomažu u smanjenju broja radnih mesta u Sjedinjenim Državama, smanjenju raspoloživog prihoda potrošača i obogaćivanju članica OPEC +.

Ali najvažnije, rezimira Kevin Moonei, je da je Biden već stavio Ameriku u energetsku zavisnost od Ruske Federacije.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …