Umro Ivan Tasovac

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je večeras u svom domu u Beogradu oko 21 sat, nakon što mu je iznenada pozlilo, potvrđeno je za Nova.rs.

Rođen je 1966. godine u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Ilјič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemlјama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Za to vreme, Filharmonija je postala “jedan od vodećih evropskih orkestara” (Independent), “kultni srpski orkestar” (Financial Times), “najuspešnija kulturna institucija u Srbiji” (Jutarnji list, Zagreb) i “najjače PR oružje Srbije” (Kvällsposten, Malmö).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari, koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja.

Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije “Zubin Mehta” 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Realizaciji brojnih cilјeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija “Američki prijatelјi Beogradske filharmonije”, osnovana 2012. godine u Nјujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati “Odnos kulture i ekonomskog razvoja”, koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Nјujorku održana u junu 2013. godine.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara, 2017. godine.

Saučešće državnih zvaničnika i američke ambasade

Potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Ivana Tasovca, u kojem je navela da su njegova specifična ličnost, harizmatičnost i jedinstvenost ostavili veliki trag na umetničkoj sceni Srbije.

Pamtićemo ga kao čoveka koji je svojim iskustvom, karakterom i radom ostavio značajan trag u našoj kulturi.

U ovom tužnom trenutku, u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime izražavam iskreno saučešće, navodi se u telegramu.

Izuzetno me je pogodila vest o iznenadnoj smrti Ivana Tasovca, sjajnog pijaniste i umetnika, a pre svega izuzetnog čoveka, iskrenog prijatelja i saborca, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom instagram nalogu.

„Ivan je posvetio život najvećim ljudskim vrednostima – umetnosti i ljubavi prema otadžbini, koju je na svoj sofisticirani i jedinstveni način iskazivao muzikom, nepresušnom energijom i kreativnošću po kojoj će ostati upamćen u najvišim umetničkim i intelektualnim krugovima.

Neumoljivi borac za prefinjenost protiv profanosti, za smisao u površnosti, Ivan je ostavio najdublji trag na umetničkoj sceni, ali i u srcima svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Počivaj u miru, prijatelju moj, a mi ćemo nastaviti borbu za još bolju i jaču Srbiju, za koju si i ti živeo“, naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izrazio je najdublje saučešće povodom smrti Ivana Tasovca.

„Potresla me je vest o preranoj smrti Ivana Tasovca, čoveka koji je zadužio srpsku kulturu i sve nas koji smo imali zadovoljstvo da sa njim radimo i privilegiju da budemo prijatelji.

Ivanova energija bila je nezapamćena na našoj kulturnoj sceni, bio je neumorni lider ne samo Beogradske filharmonije kojoj je posvetio svoj život, već i cele kulturne scene Beograda i Srbije“, naveo je Dačić.

Američka ambasada u Beogradu izrazila je žaljenje zbog smrti Ivana Tasovca, njihovog dugogodišnjeg saradnika i partnera.

„Rastužila nas je vest o iznenadnoj i preranoj smrti jednog od naših dugogodišnjih saradnika i partnera, čoveka sa kojim smo u velikoj meri doprineli razvoju Beogradske filharmonije i kulture u Srbiji uopšte.

Počivaj u miru Ivane“, napisala je ambasada na svom Tviter nalogu.

N1

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …