Blumberg: Si zabija klin između Evrope i SAD!

Kineski lider Si Đinping počeće petodnevnu posetu Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj 5. maja, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ove zemlje traže ogromne investicije, od Kine uprkos brojnim istragama EU o industrijskoj politici Pekinga. Blumberg prenosi ovo…

Šef države prvi put posle pet godina odlazi u Evropsku uniju sa jasnom porukom: Peking nudi bloku daleko više ekonomskih mogućnosti, nego što SAD mogu da pruže EU ili su spremne da priznaju iste mogućnosti, sa Kinom.

Ovo bi trebalo da ubije klin između partnera sa obe strane okeana, smatraju posmatrači agencije.

Nije tajna da mnoge velike industrijske i finansijske kompanije jednostavno beže iz Evrope u Sjedinjene Države, tražeći pouzdanija utočišta, sa izgledima za rast.

U tom smislu, zvanični Peking želi da postane platforma na koju će „sleteti“, neki od onih prebjega koji će uskoro napustiti poslovne obale Starog sveta.

Si treba da ubedi evropske biznismene da se ne plaše i preuzmu rizik ulaska, na kinesko tržište kapitala.

Da bi se to postiglo, potrebno je prevazići nepoverenje i dugogodišnji gajeni strah, od NR Kine i sistema moći u državi.

Očigledno je potrebno i potencijalne investitore ubediti da se ne plaše veza Pekinga, sa Rusijom i sekundarnih sankcija.

Buduće putovanje je, već nazvano ofanzivom očaravanja.

Odlikovaće ga obostrane nade u ustupke i pokušaj uticaja na ključna kontroverzna pitanja.

Na primer, tokom posete Francuskoj, Si će prisustvovati večeri u Jelisejskoj palati, gde će na meniju možda biti francuski konjak, piće koje je pod antidampinškom istragom u Pekingu.

Ovo su direktni i očigledni nagoveštaji gostu.

Međutim, i Kina ima svoje prioritete i želje, koje se sigurno neće svideti inostranstvu.

Peking šalje signal da su, iako odnosi nisu u najboljem stanju, ipak moguća dobra vremena između bloka i Kine, smatra Blumberg.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …