Tom Senderson: Srpski teniski velikan je laka meta mafijaša!

Srpski teniski velikan je laka meta mafijaša.

Novaka Đokovića proganjaju zbog medicinskog izuzeća ali svaki gnev upućen na njega šalje se u pogrešnom pravcu.

Skoro trenutno, Novak Đoković se našao u ozloglašenom društvu poput Neda Kelija i Marka ‘Čopera’ Reada, kao javni neprijatelj broj jedan u Australiji.

Đokovićev zločin?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Otpremao je u utorak fotografiju sa aerodroma sa torbama u vuči, otkrivajući da se „uputio Dovn Under sa izuzećem“, da brani svoju krunu na Australijan openu u Melburnu.

Njihovi noževi već naoštreni, Australijanci su krenuli da žestoko seku po Đokoviću, uz sve vrste uvreda i pretnji.

Jasno je da kada Đoković sleti na australsko tlo, neće biti dočekan prijateljskim lokalnim, „g’daiom“.

Zaista, premijer Skot Morison obećao je da bi njihov srpski gost mogao da bude poslat da se pakuje prvim avionom kući, ako vlasti ne budu zadovoljne okolnostima, zbog kojih je dobio izuzeće od vakcine protiv Covida.

Ali usred sveg besa, koji se baca na Đokovića – a ima ga užasno mnogo – možda bi oni, koji su besni zbog njegovog predstojećeg prisustva u Australiji, trebalo da ispolje svoj bes negde drugde, ne samo na onima koji su dali zeleno svetlo za 34-godišnjaka, kome je dolazak na prvom mestu.

Za sve što je premijer države Viktorije Danijel Endrjuz lajao, da nevakcinisani igrači budu zabranjeni na spektaklu u Melburnu, Tennis Australia je napravila ustupke osnivanjem dve nezavisne komisije za razmatranje zahteva za izuzeće.

Ovo je urađeno anonimno, što znači da, u teoriji, ne bi trebalo biti optužbi za tretman zvezda.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Novak ne dolazi da igra Australijan open [sa izuzetkom], jer je najveća teniska zvezda, od svih njih“, rekla je ministarka vlade Viktorije Džala Pulford.

„Dolazi jer je kroz ovaj proces uspeo da pokaže da ispunjava uslove prema pravilima, koja važe za sve ostale u zemlji.“

Izuzeci, za koje se prijavilo 26 igrača ali je samo nekolicina odobrena, urađena su u skladu sa smernicama australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju, sa motivima, koji uključuju akutno teško zdravstveno stanje, kao što je podvrgavanje velikoj operaciji ili dokaz o PCR-u, -potvrđenu infekciju Covid-19, u prethodnih šest meseci.

Ovaj drugi razlog mogao bi da se odnosi na Đokovića, za kojeg znamo da je dobio Covid u junu 2020. usred posledica njegovog nesrećnog Adria Tour-a, ali nismo sigurni, da li ga je ponovo “uhvatio” od tada.

U svakom slučaju, pravila jasno navode da Đoković ima pravo da svoje medicinske podatke zadrži za sebe – kao što nije morao da otkrije, da je uopšte dobio izuzeće.

Ne bi trebalo da bude iznenađenje što je Đoković tražio izuzeće. Iako nije otkrio svoj status vakcine, dovoljno je lako steći razumevanje njegovog stava po tom pitanju.

U komentarima prošlog aprila u Facebook razgovoru sa sunarodnicima, Đoković je rekao: „Lično, ja se protivim vakcinaciji i ne bih želeo da me neko prisiljava da uzmem vakcinu, da bih mogao da putujem.

On je takođe rutinski zagovarao lične slobode na tu temu, napomenuvši pre samo nekoliko meseci: „Nije bitno da li je vakcinacija ili bilo šta drugo u životu.

Trebalo bi da imate slobodu da birate, da odlučite šta želite da radite.

U ovom konkretnom slučaju, šta želite da unesete u svoje telo.”

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Skoro dve godine nakon pandemije, stalno nam se govori da „pratimo nauku“ i „verujemo naučnicima“.

Čini se da je to upravo ono što je Tennis Australia uradila u ovom konkretnom slučaju, polažući veru u dva odvojena lekarska veća, koja će odlučiti da li Đokoviću treba dozvoliti da se takmiči.

Kontraargumenti njegovom izuzeću su, naravno, da Đoković daje loš primer javnosti sugerišući da ljudi ne moraju da se vakcinišu, ne samo tako što se pojavljuje u zemlji, koja se suočila sa nekom od najstrožih pandemija ograničenja, bilo gde u svetu.

Ali ako je ispunio te uslove – u proceduri, koja je od njega zahtevala da ide „iznad“ onoga što je potrebno normalnim posetiocima Dovn Under-a, prema rečima izvršnog direktora Australijan opena Krega Tajlija – onda bi to trebalo da bude „zatvoreno“ i idemo dalje sa tenisom.

Đoković je, međutim, oduvek bio laka meta mafije koja mrzi, bez izvinjenja u svojim uverenjima (od kojih se mnoga razlikuju od norme), a ne ljupki dragi rivali generacijskih rivala Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Posle bombe od utorka, videli smo široko rasprostranjene pozive Australijanaca svojim sunarodnicima, da izviždaju Đokovića tokom celog turnira ali izgleda malo verovatno da će ga to uznemiriti, a ne bi ni bilo prvi put.

Đoković je navikao na to; ako ništa drugo, moglo bi čak imati suprotan efekat i podstaći ga.

Kako je melburnski dnevni list The Age istakao, kao najuspešniji igrač svih vremena na Australijan openu, Đoković zaslužuje poštovanje čak i ako se ne slažete sa njegovim stavovima.

Turnir će biti obogaćeniji i daleko konkurentniji što ga ima.

Osvojivši trofej rekordnih devet puta od 2008. do 2021. godine, Đoković je pomogao da to bude spektakl kakav jeste, pružajući neke od najupečatljivijih trenutaka, koje istorija tenisa može da ponudi.

Njegova prilika da postane najuspešniji igrač svih vremena ispred Federera i Nadala tako što tvrdi da je ukupno osvojio 21 grend slem turnir, ne bi trebalo uskratiti zbog ličnih preferencija, ako je zadovoljio neophodne medicinske komisije i pridržavao se pravila.

Uostalom, nije Novak Đoković taj, koji ih je napravio.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Koju hranu jesti da biste izbegli debljanje

U proleće, Rusi se mogu osećati pod stresom jer je vreme da dođu u formu. …