Putin: Ako ne znate kako se sarađuje sa Kinom, pitajte mene

Rusija i Kina u svojim odnosima vode računa o zajedničkim interesima jedne druge, napisao je o tome predsednik Vladimir Putin u članku za novinsku agenciju Sinhua, objavljenom na sajtu Kremlja, uoči posete Pekingu.

Poseta Vladimira Putina Kini održaće se 4. februara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Pre svega, to je ravnopravnost, uvažavanje interesa jednih drugih, sloboda od političke i ideološke konjunkture, od ostataka prošlosti.

Upravo na tim principima iz godine u godinu dosledno produbljujemo politički dijalog, u duhu kontinuiteta“, rekao je šef države.

Kako je Putin primetio, Rusija i Kina zauzimaju bliske pozicije u pristupu rešavanju globalnih i regionalnih problema.

„Naše zemlje igraju važnu stabilizujuću ulogu u savremenoj, daleko od jednostavne međunarodne situacije, doprinose procesima demokratizacije sistema međudržavnih odnosa, kako bi ovaj sistem bio pravedniji, inkluzivniji“, naveo je on.

Moskva i Peking takođe rade zajedno na jačanju uloge UN u svetskim poslovima, nastojeći da spreče eroziju međunarodnog pravnog sistema, dodao je predsednik.

Rusija i Kina takođe proširuju praksu obračuna u nacionalnim valutama, formirajući mehanizme za ublažavanje negativnog uticaja sankcija, rekao je Putin.

Važna prekretnica u tom pogledu je međuvladin sporazum o poravnanjima i plaćanjima potpisan 2019. godine.

Rusija i Kina aktivno stupaju u interakciju na najširoj agendi u BRIKS-u, RIC-u (Rusija, Indija, Kina – prim. aut.), Šangajskoj organizaciji za saradnju i drugim udruženjima.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U G20 se zalažemo za uzimanje u obzir nacionalnih specifičnosti, pri formulisanju određenih preporuke – bilo da je u pitanju borba protiv pandemije ili sprovođenje klimatske agende“, podsetio je šef države.

Putin je naglasio da Moskva i Peking zauzimaju slične stavove po pitanjima međunarodne trgovine, zalažući se za očuvanje otvorenog, transparentnog i nediskriminatornog multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima STO.

Osim toga, kako je istakao šef države, između Rusije i Kine se formira uzajamno koristan energetski savez.

Uz dugoročne isporuke ruskih ugljovodonika Kini, planiramo da realizujemo niz velikih zajedničkih projekata“, napisao je Putin i dodao da je jedan od njih izgradnja četiri bloka u kineskim nuklearnim elektranama Rosatoma.

Kako je istakao predsednik, Rusija i Kina imaju široko polje mogućnosti u razvoju partnerstava u informaciono-komunikacionoj industriji, u medicini, u istraživanju svemira, uključujući korišćenje nacionalnih navigacionih sistema i u realizaciji projekta Međunarodne naučne lunarne stanice.

Putin je rekao i da će važan deo njegove posete Pekingu biti razgovor o aktuelnim međunarodnim temama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U intervjuu za China Media Corporation, takođe objavljenom na sajtu Kremlja, šef države je istakao da on i kineski lider Si Đinping u velikoj meri dele poglede na rešavanje svetskih problema.

Posebna pažnja, prema njegovim rečima, biće posvećena razvoju poslovnih veza.

“Postoje sve mogućnosti za to, jer naše zemlje imaju ozbiljne finansijske, industrijske, tehnološke i ljudske resurse, koji nam omogućavaju da uspešno rešavamo probleme dugoročnog razvoja.

Zajedničkim radom postižemo stabilan privredni rast i unapređujemo blagostanje građani, jačamo konkurentnost, zajednički se štitimo od savremenih rizika i izazova“, rekao je ruski lider.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …