SAD prete Kini i traže da ne pomaže Rusiji!

Vašington ima „niz alata“ za obračun sa stranim kompanijama, koje odbijaju da poštuju američke sankcije.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta američkog predsednika Džoa Bajdena, zapretio je kineskim preduzećima ekonomskom kaznom, ako odluče da sarađuju sa Rusijom, kroz bilo kakve hipotetičke sankcije SAD.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tokom konferencije za novinare u četvrtak, Price je tvrdio da SAD imaju „niz alata, koje možemo da primenimo, ako vidimo da strane kompanije, uključujući one u Kini, daju sve od sebe da popune američke akcije kontrole izvoza, da ih izbegnu ili da ih zaobiđu .”

„Ako Rusija misli da će biti u poziciji… da ublaži neke od tih posledica bližim odnosom sa Kinom, to se neće desiti.

To će zapravo učiniti rusku ekonomiju, na mnogo načina, krhkom“, upozorio je Prajs, u vezi sa hipotetičkim američkim sankcijama Moskvi, zbog hipotetičke ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prajs je nastavio da upozorava Rusiju da ne može da preživi bez Zapada, tvrdeći, da „ako sebi uskratite mogućnost da poslujete sa Zapadom, da uvozite sa Zapadom, iz Evrope, iz Sjedinjenih Država, značajno ćete degradirati svoj proizvodni kapacitet i vaš inovativni potencijal.”

Na istoj konferenciji za novinare, Prajs je tvrdio da ima dokaze američkih obaveštajnih službi da je Rusija planirala napad tzv. “lažnom zastavom” u Ukrajini, kako bi opravdala invaziju na zemlju.

Prajsa je, međutim, kritikovao novinar AP-a, jer je odbio da pruži javnosti jedan jedini dokaz, koji bi opravdao takve tvrdnje.

Moskva je u više navrata odbacila optužbe da planira invaziju na Ukrajinu kao „histeriju“, a čak je i Kijev, u jednom trenutku kritikovao zapadne zvaničnike i medije da nanose štetu njenoj ekonomiji, stalnim strahom od „neminovnog“ rata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …