Švajcarska banka optužena za pranje novca, od trgovine kokainom!

Slučaj pranja novca od droge, usredsređen je na veze banke sa kriminalnim krugom.

Švajcarski krivični sud otvorio je u ponedeljak postupak protiv Credit Svis, optužujući banku da nije učinila dovoljno da zaustavi pranje novca, povezanog sa trgovinom drogom, od strane bugarske kriminalne organizacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Asošiejted pres prenosi da je ta banda zaposlila rvača, koji je nekada dovezao milione novca automobilom u Švajcarsku.

Imena optuženih nisu objavljena u javnosti, radi zaštite njihove privatnosti, ali su švajcarski tužioci identifikovali Credit Svis po imenu u optužnici objavljenoj, u decembru 2020.

Optužba, koja se usredsređuje na bivšeg menadžera švajcarske banke i dva člana kriminalnog lanca, usledila je nakon višegodišnje istrage navoda o prekršajima, koji su se očigledno desili između 2004. i 2008. godine.

Kako prenosi AP, slučaj protiv banke se vrti oko optužbi, da „nije preduzela sve neophodne mere, da zaustavi kršenje pranja novca“, od strane jednog od njenih zaposlenih.

Kredit Svis je negirao bilo kakvu nepravdu, rekavši tokom saslušanja u ponedeljak, da „bezrezervno odbacuje, kao neosnovane, sve optužbe u vezi sa ovom zaostavštinom podignute protiv nje i uveren je, da je njen bivši zaposlenik nevin“.

Banka je dodala, da će se „brzo braniti na sudu“.

Kancelarija švajcarskog državnog tužioca saopštila je da su se, posle pada komunizma, vrhunski sportisti u Bugarskoj „okrenuli drugim izvorima prihoda, a brojni rvači su dobili pristupe mafijaškim klanovima“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tako je jedan neimenovani rvač, imao za cilj da unovči trgovinom tona kokaina, preko „mula” iz Južne Amerike u Evropu vazdušnim i morskim putem, a zatim pranjem zarade.

Prihod od prodaje droge ulazio je na račune u švajcarskim bankama, od 2004. do najmanje 2007. godine i korišćen je za kupovinu nekretnina posebno u Bugarskoj i Švajcarskoj, pokazuje sudski postupak.

Tužioci su rekli da je rvač „glavni prekršaj počinio u februaru 2006. godine, kada je prevezao više od četiri miliona švajcarskih franaka (preko 4 miliona dolara) u novčanicama malih apoena, skrivenim u svom automobilu iz Barselone u Švajcarsku”.

Takođe su rekli da je bivši izvršni direktor Credit Svis zadužen za poslovne odnose sa kriminalnom organizacijom, obavljao transakcije za lanac, uprkos „snažnim indikacijama da su sredstva kriminalnog porekla“.

Izvršna vlast je optužena da je sprečila identifikaciju porekla sredstava, što je na kraju uključivalo transakcije od više od 140 miliona švajcarskih franaka (oko 150 miliona dolara).

Kredit Svis je dosledno odbacivao optužbe i rekao da bi sud, mogao da naloži „ukidanje profita“ i maksimalnu kaznu, od oko 5 miliona dolara.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ukrajinska PVO nije bila u stanju da izdrži rusku međuspecifičnu municiju D-30SN!

Dan ranije ukrajinski načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov rekao je da su Oružane …