SRBIJA U PROBLEMU: Britanija dala sebi za pravo da zahteva, da se Rusija izbaci iz Interpola!

Ukrajina gura Zapad da ukloni Rusiju iz međunarodne policijske organizacije.

Britanija će „predvoditi sve međunarodne napore“ da suspenduje Rusiju iz Interpola na zahtev Ukrajine, saopštila je u ponedeljak ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Rusija je članica međunarodne policijske organizacije, od 1990. godine.

„Ukrajinska vlada je danas zatražila da ruska vlada bude suspendovana iz članstva u Interpolu, a mi ćemo voditi sve međunarodne napore u tom smislu“, rekao je Patel parlamentu.

Rusija je član globalne policijske agencije od 1990. godine, koja broji 195 nacija među svojim članovima.

Organizacija nije agencija za sprovođenje zakona ali olakšava međunarodnu saradnju protiv širokog spektra kriminalnih aktivnosti, posebno transnacionalnih zločina kao što su terorizam, sajber kriminal i organizovani kriminal.

Iako se Ukrajina zalaže za isključenje Rusije iz Interpola u svetlu njene vojne ofanzive u zemlji, Kijev je ranije protestovao zbog članstva Rusije u toj organizaciji.

Još 2018. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov zapretio je da će se povući iz Interpola ako Rus Aleksandar Prokopčuk bude postavljen za njegovog šefa.

Avakov je tvrdio da bi imenovanje ruskog zvaničnika na čelo Interpola predstavljalo „hibridnu pretnju za ceo svet“, a organizacija je na kraju izabrala Južnokorejca Kim Džong Janga na tu ulogu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Velika Britanija je izrekla niz kazni Rusiji u svetlu sukoba u Ukrajini.

Britanski vazdušni prostor je zatvoren za ruske letove, vlada Ujedinjenog Kraljevstva poslala je protivtenkovsko oružje i drugu „smrtonosnu pomoć“ ukrajinskoj vojsci, a London je sankcionisao rusku centralnu banku i podržao rusko izbacivanje iz mreže SVIFT.

Ruska vojna ofanziva u Ukrajini je u toku, a Moskva ima za cilj da natera Kijev da se razoruža i odustane od svojih težnji ka članstvu u NATO.

Dok su borbe besnele u nekoliko gradova širom zemlje, delegacije Moskve i Kijeva sastale su se u ponedeljak u Belorusiji, na probnim mirovnim pregovorima.

Borba.info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ruski vojni komandant najavio ukrajinski juriš na Odesu!

Ruski vojni novinar Aleksandar Sladkov u svom telegram kanalu dao je prognozu u vezi sa …