Moskva daje Zelenskom, poslednju šansu!

Kremlj ne planira da učestvuje na izborima u Ukrajini nakon završetka specijalne vojne operacije, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Na pitanje kako će Rusija sprovesti izbore nakon što postigne ciljeve operacije, Peskov je odgovorio: „Kremlj ne može da učestvuje na izborima u Ukrajini. To je druga zemlja.”

On je takođe uverio da rusko rukovodstvo nastavlja da smatra ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kao legitimnog šefa države.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Stiče se utisak da još uvek nema jedinstva po ovom pitanju unutar ruskih elita“, rekao je Vsevolod Šimov, savetnik predsednika Ruske asocijacije za baltičke studije .

Bajden se hvali svojim super-duper agentima u najvišim ešalonima naše moći ali da li je to istina?

– Uobičajeno dolazi do sukoba „jastrebova“ i „golubova“, pri čemu su „golubovi“, onaj deo elite, koji ima bliske veze sa Zapadom i tamošnjim materijalnim dobrima i na sve načine pokušava da ublaži ono što je u toku, a to je konfrontacija.

Zato se i daju ovako oprečne izjave.

Dovoljno je podsetiti se kakve su kontradiktorne izjave davale o priznavanju DNR i LNR, kada se u početku govorilo da su republike priznate u svojim stvarnim granicama, a potom se pokazalo da to nije tako.

„SP“: – Da li to po vašem mišljenju znači da Zelenski još uvek ima šanse da zadrži vlast?

– Po svemu sudeći, data mu je „poslednja šansa”. U Belorusiji su već u toku pregovori sa predstavnicima Zelenskog, pa je u ovom slučaju lopta krenula u njegovu korist.

Međutim, mislim da od toga ništa neće biti. Očigledno je da će od Zelenskog biti potrebni veoma ozbiljni ustupci, u mnogim oblastima.

On na ovo nije spreman i najverovatnije, jednostavno ne može, s obzirom na to da je proizvod aktuelne ukrajinske elite, koja se dugi niz godina oslanja na orijentaciju na Zapad i konfrontaciju sa Rusijom.

„SP“: – Peskov govori o izborima „nakon završetka specijalne vojne operacije“. Odnosno, da li je Kremlj odlučio da ipak bude izbora?

– Ako je Rusija išla na tako radikalno povećanje uloga u igri, onda je logično pretpostaviti, da se to očekuje od političkog preformatiranja Ukrajine i formiranja tamo sasvim drugačije političke klime.

Međutim, to će biti veoma teško uraditi, s obzirom da je cela aktuelna ukrajinska elita radikalno antiruska, a druge jednostavno nema.

Osim toga, treba imati na umu da neprijateljstva na teritoriji Ukrajine nikako ne pogoduju prijateljskim osećanjima, među civilnim stanovništvom.

Dakle, potreban nam je dug i mukotrpan politički i ideološki rad, ista „meka moć“.

Nažalost, na ovom polju Rusija godinama gubi od Zapada i nije uložila značajnije napore da promeni situaciju u svoju korist.

„SP”: – A posle – kada je ovo? Kako treba da se završi operacija? Kakve uslove treba stvoriti u Ukrajini ?

„Još nije jasno kako će se sve ovo završiti. Naznačeni ciljevi „denacifikacije i demilitarizacije” su previše nejasni.

I po mom mišljenju, ovo je takođe ozbiljan propust ruske strane.

Ciljevi moraju biti jasno definisani, uključujući i tako da sopstveno stanovništvo razume, zašto je doneta tako neočekivana i radikalna odluka.

„SP“: – Peskov je dodao da predsednik Ukrajine može da da komandu da polože oružje, „tada neće biti žrtava“. Da li neko veruje u ovo?

– Naravno, Zelenski je potpuno zavisna ličnost, kao i cela ukrajinska elita.

Mislim da da bi doneo odluku o predaji, situacija mora da postane prilično kritična.

Sve dok nije.

U najmanju ruku, Oružane snage Ukrajine se brane, a ruska vojska je okovana mnogim ograničenjima, marljivo izbegavajući masovne žrtve i razaranja.

Očigledno, Zelenski očekuje da će konfrontacija poprimiti dugotrajan i iscrpljujući karakter, a vreme će igrati protiv Rusije.

Stoga se od njega teško može očekivati kapitulacija.

„SP“: – Kakve promene po Vašem mišljenju očekuju Ukrajinu? Treba li očekivati da će biti renovirana?

Ili će na vlast staviti još jednog navodno „proruskog“, koji će na kraju dovesti zemlju na novi način, do ovoga što sada imamo?

– Kao što sam rekao, glavni problem za Rusiju sada je to što u Ukrajini ne postoje samo proruske, već u principu pregovaračke elite, a specijalna operacija hteli-nećete doprineće porastu antiruskih osećanja među stanovništvom – bar u početku.

Jedino što se može manje-više pouzdano reći je da se DNR i LNR više neće vraćati u Ukrajinu, a nikako u granice „Minska“.

Što se tiče ostatka Ukrajine, zadatak minimuma je da se obezbedi njen neutralni status, kao i da se obnove transportne veze i ekonomske veze sa Ruskom Federacijom i Krimom.

Ali ja bih se uzdržao da ne delim kožu neubijenom medvedu. Operacija još nije završena, a za sada je sve prilično neizvesno.

„Ako Kremlj, prema Peskovu, još nešto ne „planira“, to uopšte ne znači da se to na kraju neće desiti“, uveren je Fjodor Birjukov, direktor Instituta za slobodu.

– Poznato je da je pres-sekretar šefa države uvek krajnje oprezan, pa čak i škrt na komentare.

A u jeku specijalne operacije bilo bi naivno očekivati bilo kakve zvanične izjave Kremlja, u vezi sa političkom budućnošću Ukrajine.

Ovo je sada neprikladno sa taktičke ili propagandne tačke gledišta.

Sve što je predsednik Putin u ovom trenutku hteo da kaže o Ukrajini, već je rekao.

Sada, s jedne strane, govori oružje, a sa druge su zatvoreni pregovori sa ukrajinskom stranom.

I što je još važnije, sa zapadnim zemljama.

Stoga, u principu, do kraja barem aktivne faze specijalne operacije, pravljenje bilo kakvih političkih prognoza o Ukrajini nije ništa drugo, do intelektualni sport.

Bilo bi korisnije spekulisati o tome šta je potrebno učiniti, kako bi se uspostavio mir na teritoriji današnje Ukrajine (iako je njena teritorijalna transformacija u doglednoj budućnosti sasvim realna stvar) kako u svakodnevnom životu, tako iu društveno-političkom smislu?

A održavanje izbora je poslednja stvar koju danas vredi raditi.

Potreban je određeni vremenski period da se situacija stabilizuje i da normalni izbori postanu mogući.

Važno je da buduća vlada u Kijevu ima stabilan politički resurs i da ne bude povezana sa raznim bandero-oligarhijskim strukturama.

U idealnom slučaju, umesto Zelenskog i celog kijevskog režima, trebalo bi da se formira prelazna vlada, koja će naknadno održati nove izbore.

Naravno, Kremlj treba da igra ključnu ulogu u ovom procesu. U suprotnom, neko drugi će ga igrati.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Antonov: Ne treba očekivati poboljšanje odnosa sa SAD, pod Bajdenom!

Šef diplomatske misije Ruske Federacije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov skrenuo je pažnju na …