Poljska upire prstom u SAD i NATO, zbog isporuke borbenih aviona Ukrajini!

Varšava kaže da ne može sama da pošalje u Kijev borbene avione MiG-29 sovjetske proizvodnje.

„Poljska nije strana u ovom ratu. Želimo mir što je pre moguće.

A NATO takođe nije strana u ovom ratu“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki novinarima, ponavljajući svoj poziv da NATO alijansa predvođena SAD odluči o potencijalnoj isporuci aviona u vlasništvu Varšave Ukrajini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To je održano u Beču, kada se u sredu sastao sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Isporuku mora da odobri ceo blok, a posebno Vašington, insistira Moravjecki.

„Tako ozbiljna odluka, kao što je primopredaja aviona mora biti jednoglasna i nedvosmislena odluka celog NATO-a.

Danas je ova odluka u rukama NATO-a, u rukama Amerikanaca“, naveo je premijer.

Kijev je više puta pozivao zapadne zemlje da pošalju dodatno oružje, uključujući borbene avione, usred tekućeg sukoba sa Rusijom, koji je izbio krajem februara, kada je Moskva pokrenula ofanzivu velikih razmera na Ukrajinu.

Iako Kijev tvrdi da će uskoro biti isporučeno do 70 starih aviona sovjetske proizvodnje u vlasništvu istočnoevropskih zemalja NATO-a, stvarne isporuke još nisu materijalizovane.

Potencijalni dobavljači i Vašington aktivno prebacuju odgovornost za takvu odluku na opasnost od direktne konfrontacije sa Rusijom.

Alijansa predvođena SAD takođe je dosledno odbijala ideju o slanju trupa, odbijajući ponovljene pozive Kijeva, da NATO uspostavi zonu zabrane letova iznad zemlje.

Varšava je u utorak saopštila da je spremna da preda svoju flotu MiG-29 „odmah i besplatno“ bazi NATO-a u Nemačkoj za naknadni transfer Ukrajini.

Zauzvrat, Poljska je pozvala SAD da isporuče „polovne avione zapadne proizvodnje sa odgovarajućim operativnim sposobnostima“.

Ta ideja je, međutim, naišla na skepticizam u Vašingtonu, a najviši američki zvaničnici su upozorili, da bi taj potez rizikovao da NATO direktno uvuče u tekući sukob.

„Perspektiva da borbeni avioni „na raspolaganju Vladi Sjedinjenih Američkih Država“ polete iz baze SAD/NATO u Nemačkoj, kako bi leteli u vazdušni prostor, koji je u sukobu sa Rusijom nad Ukrajinom, izaziva ozbiljnu zabrinutost za ceo NATO savez“, rekao je portparol Pentagona Džon F. Kirbi.

Istovremeno, zvaničnik je sugerisao da je Varšava slobodna da sama isporuči svoje avione Ukrajini, navodeći da je ta odluka, „na kraju odluka za poljsku vladu“.

Ranije je sličan stav izneo i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je rekao da zemlje NATO-a, koje žele da snabdevaju Ukrajinu avionima i drugim naoružanjem, imaju „zeleno svetlo“ za to.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …