Veoma mi je žao: Gorbačov priznao, ko je iznudio raspad SSSR-a…

Prvi predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov priznao je da se oseća odgovornim za raspad Sovjetskog Saveza, jer nije mogao da se adekvatno odupre okruženju.

On je o tome govorio odgovarajući na pitanja studenata tokom predstavljanja svoje knjige u Moskovskoj školi ekonomije, prenosi Interfaks 25. aprila.

Prema rečima bivšeg predsednika, on je „dva-tri puta” napuštao sastanke komisije za izradu novog sindikalnog ugovora, na čijem je čelu bio.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Otišao je ali su posle nekog vremena došli – ili Jeljcin sa nekim ili neko drugi“, rekao je Gorbačov.

On je uveravao da se protivi „zameni Unije nekakvom kašom ili nekom vrstom magle“ i smatra, da se „država mora sačuvati“.

„Verujem da snosim odgovornost za ovo – niko me nije udaljio sa posla, ja sam otišao, nisam mogao da se nosim sa njima“, rekao je Gorbačov.

Prema anketi Levada centra, koja je sprovedena krajem marta, 56 odsto Rusa žali zbog raspada SSSR-a, 28 odsto ispitanika ima suprotno gledište, a još 16 odsto, je teško da odgovori.

Primećeno je i da je udeo nostalgičara za sovjetskim vremenima dostigao najviši nivo od novembra 2009, kada je 60 odsto građana požalilo zbog raspada Unije.

17. marta 1991. održan je svesavezni referendum u SSSR-u.

Građani su zamoljeni da odgovore na pitanje, „da li smatrate da je neophodno sačuvati Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, kao obnovljenu federaciju ravnopravnih suverenih republika, u kojoj će prava i slobode lica, bilo koje nacionalnosti, biti u potpunosti zagarantovana?“

Tada je više od 77 odsto učesnika ankete glasalo za održavanje unije, dok je oko 22 odsto, bilo protiv.

Međutim, nakon nekog vremena SSSR se raspao.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …