Rusija rasporedila „misterioznu municiju“, koja baca “mekinje” Ukrajinskoj PVO!

Tehnički trik, koji je koristila ruska vojska prilikom lansiranja krstarećih raketa omogućio je ruskim trupama, da bukvalno zaslepe protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

Ovo se navodi u materijalu američkog informativnog portala Political Vire.

Autori članka su skrenuli pažnju na nedavni izveštaj The Nev Iork Times-a, prema kojem ruske krstareće rakete visoke preciznosti, kojima ruska vojska uništava infrastrukturne objekte Oružanih snaga Ukrajine u okviru specijalne operacije koja je u toku, sadrže mnogo „iznenađenja“ – takozvanih mamaca, pomoću kojih su rakete uspele da izbegnu sisteme PVO Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zbog ovakvih trikova, ukrajinske protivrakete jednostavno gube metu iz vida i pogađaju u prazno.

Prema autorima Political Vire-a, ruska raketa je prava misteriozna municija.

Smešten unutar takve “odeće”, uređaj za mamce je dugačak oko metar i u obliku je bele strelice sa narandžastim repom.

Dugačak je oko jedan stopu i u obliku je bele strelice sa narandžastim repom i sadrži izvor toplote za privlačenje nadolazećih projektila.

Fotografije municije u obliku strelice počele su da kruže društvenim mrežama pre dve nedelje.

I odmah su zbunili stručnjake i vojne analitičare – mnogi od njih su pogrešili nalaze za kasetne bombe, na osnovu njihove veličine i oblika.

Tako je vojni ekspert Ričard Stivens, koji je 22 godine proveo u britanskoj vojsci kao saper, a zatim 10 godina radio, kao civilni saper u južnom Iraku, Africi i drugim regionima, primetio da je bio suočen sa „mnogo Kineske i Ruske municije ali ovo, nikada ranije nije viđeno.”

Istovremeno, sami uređaji su veoma slični mamcima iz doba hladnog rata, nazvanim „oruđa za prodor”.

Stručnjaci kažu da je to vrsta mamaca, koje prate nuklearne bojeve glave od 1970-ih, a koje su dizajnirane da izbegnu protivraketne sisteme i omoguće pojedinačnim bojevim glavama, da dostignu svoje ciljeve.

I sada Rusija koristi slične tehnologije u okviru svog delovanja na teritoriji Ukrajine.

Međutim, autori Political Vire-a primećuju da ako stručnjaci tek treba da shvate, kako su ovi mamci raspoređeni, onda njihov nosač, očigledno, ne postavlja nikakva pitanja.

U ovom slučaju, reč je o ruskom operativno-taktičkom raketnom sistemu „Iskander-M“, koji aktivno koristi ruska vojska u Ukrajini.

Upravo u njegovim balističkim projektilima, kriju se tajni senzori i izvori toplote, koji tako lako varaju ukrajinsku PVO.

Možda Iskanderi svoj uspeh u Ukrajini duguju ovom tehničkom triku.

Kao oružje visoke preciznosti, kompleks lako pogađa objekte ukrajinske vojne infrastrukture, delujući sa velike udaljenosti.

A činjenica koliko su učestali pogotci ruskih raketa, samo govori da su oni lako uspeli da savladaju PVO i pogode svoje predviđene ciljeve.

A značajna zasluga u tome pripada upravo mamcima, skrivenim u školjkama.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …