Šahovski velemajstor Sergej Šipov objasnio, koliko su Kina i Indija lojalne Rusiji…

Sergej Šipov je bio pod istragom, kada su ga šefovi šaha osumnjičili da daje proruske komentare, nakon početka napada na Ukrajinu.

Šahovski velemajstor Sergej Šipov rekao je da bi Rusija trebalo da bude domaćin šahovskih turnira sa pozvanim igračima iz zemalja, koje su joj „lojalne“ – uključujući Kinu, Indiju i Belorusiju.

Rusiji je zabranjeno održavanje događaja, koje vodi Međunarodna šahovska federacija (FIDE) kao rezultat napada na Ukrajinu, iako je upravno telo prestalo da se pridruži mnogim drugim sportskim federacijama, u zabrani ruskih i beloruskih takmičara.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

FIDE je suspendovala ruskog velemajstora Sergeja Karjakina na šest meseci, nakon što je izrazio podršku Rusiji u njenom predsedniku Vladimiru Putinu – a Šipov je bio pod istragom ali nije kažnjen, zbog komentara, koji su smatrani proruskim ali manje provokativnim.

Šahisti ne bi trebalo da sede skrštenih ruku“, rekao je Šipov, koga je FIDE 1996. godine postavila za velemajstora, govoreći za Tass.

„Oni su profesionalci, treba da igraju i nešto zarade, jer život je život.

„Vidim da naši skijaši i biatlonci aktivno učestvuju na raznim takmičenjima, a to bi trebalo da rade i šahisti.

„Možete pozvati sportiste iz Belorusije, Indije, Kine i drugih zemalja, koje su manje ili više lojalne Rusiji.

„Bilo bi organizatora i sponzora. Mislim da bi naši momci rado igrali.

Moramo to da uradimo, voleo bih da se to dogodi.“

Šipov je mislio na dobro primljeno takmičenje, koje je održano u Sibiru za sportiste, kojima je zabranjen pristup Paraolimpijskim igrama u Pekingu, ranije ovog meseca.

Takmičenje je bilo pod nazivom „Mi smo zajedno. Sportski transparent, a zvaničnici poput predsednika Ruskog paraolimpijskog komiteta (RPK) Pavela Rožkova, govorili su u sredu o planovima za održavanje budućih međunarodnih takmičenja, zajedno sa ruskim partnerima.

„Odlučili smo da se ove godine održi veći broj otvorenih prvenstava uz učešće zemalja BRIKS-a i ŠOS (Šangajske organizacije za saradnju), a maksimalno smo intenzivirali odnose sa Nacionalnim paraolimpijskim komitetom Kine, čija je reprezentacija vodeći svetski tim danas“, rekao je Rožkov.

„Baš pre neki dan dobili smo pismo od šefa NPC Kine, u kome se kaže, da Kina poklanja veliku pažnju saradnji naših zemalja.

Glavni sportski događaji, koji su povučeni iz Rusije od početka sukoba uključuju finale fudbalske Lige šampiona u maju i Svetsko prvenstvo u plivanju na kratkim stazama 2022. koje je zakazano za decembar.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …