Krimski most je sledeća meta! Ali… – VIDEO

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (NSDC) Ukrajine i Kancelarija ukrajinskog predsednika izjavili su da žele da unište Krimski most ali su istakli da je to nemoguće.

Zašto – razumela je “Borba.Info“…

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov rekao je u intervjuu za ukrajinski radio NV da Kijev razmatra napad na Krimski most ali još nije u poziciji da to učini.

„Da smo imali priliku, već bismo to uradili. Ako se ukaže takva prilika, mi ćemo to svakako učiniti“, rekao je Danilov.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Aleksej Arestovič, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine, je zauzvrat rekao da Krimskom mostu u ovom trenutku ništa ne preti – Rusija ga štiti od mogućih raketnih i bombaških napada.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave „najavom mogućeg terorističkog akta, što je apsolutno neprihvatljivo“.

Još pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini – u julu 2019. – bivši sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandar Turčinov govorio je o mogućem napadu Oružanih snaga Ukrajine, na Krimski most.

„Mogu ga uništiti, u roku od nekoliko minuta, krstareće rakete Neptun napravljene u Ukrajini“, rekao je Turčinov u intervjuu za onlajn izdanje LB.ua.

Vojni ekspert, pukovnik Glavne obaveštajne uprave (GRU) Generalštaba Rusije u penziji Aleksandar Hajev smatra, da Neptun i drugo oružje, koje trenutno poseduju Oružane snage Ukrajine, nije opasno za Krimski most.

„Za ovu raketu sa masom bojeve glave od 150 km i dometom od 280 km, most je bio dostupan tokom lansiranja iz Mariupolja ili Berdjanska.

Sada je takva mogućnost potpuno isključena – celu obalu Azovskog mora kontrolišu jedinice narodne milicije DNR i rusko vojno osoblje.

Ni o Točki-U ne treba govoriti – ima domet od 120 km. Neće proći ni avijaciju – Rusija kontroliše nebo“, rekao je Aleksandar Hajev.

Ekspert je pojasnio da su 4. armija PVO i Vazduhoplovstvo odgovorne za PVO regiona, uključujući i most preko Kerčkog moreuza, koji je objekat od velikog značaja.

Sastoji se od delova lovačke avijacije, protivvazdušnih raketnih snaga, koje su naoružane sistemima S-300 i S-400.

Uključen je u pokrivanje objekta i snaga PVO Krima, gde su raspoređena četiri diviziona PVO S-400 Trijumf – u Sevastopolju (na rtu Fiolent), Evpatoriji, Džankoju i Feodosiji.

„Ova kocka najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane u potpunosti pokriva nebo nad celim poluostrvom, uključujući i Krimski most“, zaključio je Hajev.

Pored toga, radio-inženjerski puk iz Južnog vojnog okruga, nadhorizontski radar Podsolnuh i stanica za upozorenje na raketni napad Voronjež, uključeni su u povećanje radarske obaveštajne podatke.

Pokrivanje Krimskog mosta u neposrednoj blizini i drugih sistema PVO, uključujući raketni i topovski sistem Pancir-S1.

„Bezbednost bliske zone Krimskog mosta obezbeđuje i nova formacija Nacionalne garde – 115. odvojena brigada marinaca specijalne namene.

Pored standardnog naoružanja, naoružan je površinskim i podvodnim tehničkim sredstvima, uključujući obalske osmatračnice i sisteme bezbednosti.

Štab ove formacije obezbeđuje i specijalnu jedinicu – odred borbenih plivača naoružanih podvodnim jurišnim puškama ADS, pištoljima PSS i specijalnim čamcima za ubrzano kretanje po vodi i u njoj“, rekao je Maksim Begunov, član Kolegijuma vojnih eksperata.

Ekspert je naveo da brigada marinaca raspolaže i sa četiri protivdiverzantska čamca projekta 21980 Gračonok, koja su u stanju da otkriju i unište neprijateljske podvodne borbene plivače.

„Tako ukrajinska vojska neće moći da digne u vazduh most prema Krimu.

Ne treba se plašiti. Isključeno je i potkopavanje pomoću broda, koji prolazi ispod njega.

Svaki od njih, bez obzira na nacionalnost, podleže inspekciji, a prodor u Azovsko more ili iz njega zaustaviće brzi patrolni čamci Raptor, koji su najbrži u Crnomorskoj floti i patroliraju brodovi obalske straže granične službe FSB Rusije.

Izvučeni su zaključci i iz incidenta, koji se dogodio 19. marta 2016. godine, kada je turski suvotovar Lira zabio jedan oslonac mosta i dva šipa – na njemu nije bilo pilota.

Sada je ovo nemoguće, dodao je Begunov.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Na današnji dan 2013. potpisan Briselski sporazum! Ivica Dačić: Priština nema nameru da formira ZSO

Navršilo se 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Tada je to bio istorijski sporazum koji …