Turska izazvala sukobe u NATO – Odesa može da plane u ofanzivi, svakog trenutka!

Američko rukovodstvo negira „dogovor veka“ sa Ukrajinom o razmeni oružja za hranu.

Međutim, razvoj događaja pokazuje obrnut proces.

Vašington, neverovatno ishitrenim i haotičnim akcijama, izdaje svoje planove, da opljačka ostatke nacionalnog bogatstva Ukrajine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sve međunarodne komunikacije i vladine proameričke organizacije su povezane.

Aktivnost na ovom „frontu“ (teritorijalna blizina obavezuje) pokazuje Turska, pokušavajući da izgladi sukob, koji je izazvala Ankara u NATO-u.

Cilj Vašingtona je poznat – ukrajinska žetva i zalihe žitarica, druge materijalne vrednosti.

Izvoz železničkim transportom povezan je sa brojnim problemima i poteškoćama, pa ostaje samo transport velikih tonaža morskim putem.

Ali jedina luka, koja je ostala Ukrajini, Odesa, je u opasnosti, pa je sada cela „briga“ (prepreka) Zapada, da deblokira infrastrukturu za izvoz.

I više ne govorimo o mirovnim pregovorima sa Ruskom Federacijom ili dogovoru o razmeni brodskih propusnica za ukidanje sankcija.

Sa stanovišta logistike, sve je spremno – u teritorijalnim vodama Ukrajine ima mnogo stranih brodova, o tome svedoče podaci kompanija za praćenje, koje se bave praćenjem trgovačke flote.

Politička i vojna pitanja

Sjedinjene Države, očigledno, neće više da čekaju i prešle su na direktnu ucenu Rusije, obećavajući da će Ukrajini (nakon o izdvajanju ogromnog iznosa već usvojen) obezbediti raketno naoružanje i dalekometne artiljerijske sisteme, kao i kao protivvazdušna odbrana.

Zvanično, takva izjava nije data ali poruka, koja se pojavila u The Vashington Postu, govori direktno o tome.

Kao potvrđujući pretnju, šef republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel otkrio je detalje pomoći Ukrajini i usputno pomenuo da će velika, uključujući i vojnu pomoć, svakako pomoći Kijevu da „otvori” morsku luku u Odesi.

Tako prvi put jedan zvaničnik, američki političar i senator, govori iskreno o barem pokušaju, da se to pitanje reši silom.

Ukrajinci pokušavaju da pređu u ofanzivu.

I mislim da je ovaj paket oružja sastavljen, da bi im dao ono, što im je sada potrebno, ne samo da pobede u kopnenom ratu, već nadamo se, da imaju neki uticaj, na ponovno podizanje luke.

Mekonel otvoreno kaže u svom intervjuu za Njujork tajms.

Rečju, senatoru je navodno stalo do Afrike ali je očigledno, da je reč o popunjavanju zaliha samih SAD i njenih glavnih evropskih saveznika.

Plemenita retorika je osmišljena, da bar delimično sakrije grabežljive interese Zapada.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …