Ispovest Britanca osuđenog na smrt streljanjem… – Pokajao se!

Državljanin Velike Britanije zarobljen u Donbasu, tvrdi da su ga napustili Kijev i London.

Državljanin Velike Britanije, koji se borio za ukrajinske snage u Mariupolju, pre nego što se predao sredinom aprila rekao je za RT, da žali zbog svoje odluke da se bori za Kijev.

Ejden Aslin je rekao da su zapadni mediji odigrali veliku ulogu u ubeđivanju njega, da podrži ukrajinsku stvar i na kraju su ga učinili „pionom“ u političkoj igri.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je rekao za RT u intervjuu, pre nego što je sud u Donjecku osudio njega i još dvojicu stranaca na smrt pod optužbom, da su delovali kao plaćenici i pokušali da preuzmu vlast silom, u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Aslin je rekao da je pratio ukrajinski sukob od 2014. i da je bio „prvobitno proruski” i „pro-Donbas”.

On je podržao ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom i veruje da narod Donbasa ima pravo na nezavisnost.

„Moji stavovi su počeli da se menjaju nakon što sam počeo da viđam medijske izveštaje i stvari, koje su u suštini govorile da nisu lokalni stanovnici, već ruski vojnici ti, koji sve rade [u Donbasu]“, priznao je Aslin, dodajući da gleda CNN i BBC i Foks News.

Otkako se predao miliciji DNR, otkrio je da ima više zajedničkog sa vojnicima Donbasa, nego Ukrajincima sa kojima se borio.

Britanac je rekao da je čak dobijao pretnje od boraca zloglasnog bataljona Azov, poznatog po svojoj neonacističkoj ideologiji.

Aslin je rekao da veruje da se Azov promenio, otkako je uključen u Nacionalnu gardu Ukrajine ali je na kraju video iz prve ruke da se „nisu mnogo promenili“.

Državljanin Velike Britanije se ranije borio protiv terorista Islamske države (IS, bivši ISIS) u Siriji zajedno sa kurdskom IPG milicijom i ima tetovažu IPG na ruci.

Kada je jedan borac Azova video tu tetovažu pre dve godine, rekao je Aslinu da „želi da je odseče“, rekao je Britanac.

„Rekao sam mu da sam levičar i njegov stav se potpuno promenio“, rekao je Aslin i dodao da je pripadnik puka „Azov“ posle te verbalne razmene, počeo da ga doživljava „ne kao prijatelja, već… više kao neprijatelja“.

Takođe je bio skeptičan u pogledu nivoa obuke u ukrajinskoj vojsci.

„Oni nisu toliko profesionalni, koliko bi želeli da budu“, rekao je on, nazivajući njihovu artiljerijsku obuku „podstandardnom“ do te mere, da mogu da promaše vojne ciljeve i umesto toga pogode civilnu infrastrukturu.

„Još jedan faktor, koji morate uzeti u obzir [u slučaju ukrajinske] vojske je da je u pitanju mnogo alkohola“, dodao je on.

Osvrćući se unazad, Aslin je rekao da je trebalo da izbegava ukrajinske snage i da umesto toga traži civilni posao.

„Voleo bih da sam uradio stvari drugačije i da nisam izabrao da budem politički pion u vojnom sistemu“, rekao je on, okrivljujući Kijev za neuspeh da okonča sukob.

„Oni [ukrajinska vlada] su lako mogli da okončaju rat.

Imali su priliku ali su odlučili da ne, uglavnom zato što mislim da je u pitanju novac“, rekla je Aslin.

Sada se oseća napuštenim od Kijeva i od Londona.

Svi njegovi pokušaji da iz zarobljeništva kontaktira ukrajinsku stranu bili su neuspešni, rekao je bivši borac.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije pomenuo Aslinov slučaj „ni jednom“ otkako se Britanac predao, rekao je on.

U međuvremenu, zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva, koje su on i njegovi advokati kontaktirali samo stalno govore, da je on „od najvećeg prioriteta“ za Ukrajinu.

„Moram da pitam ukrajinsku vladu: „Ako nas smatrate, kako kažete, herojima, zašto se ponašate, kao da ne postojimo?“, rekao je Aslin.

On je pozvao druge strance, koji bi mogli da razmisle da se pridruže Kijevu da ne budu „na prevaru uvučeni rat, koji ne bi trebalo da vode“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …