Još jedna taktička bravura Putina i Sija: Sukob u Ukrajini ostavio Tajvan bez obećanog zapadnog oružja!

Pomoć Kijevu iscrpila je zalihe oružja Zapada. Ispostavilo se da NATO uopšte, a posebno SAD, nisu spremni da učestvuju u dugotrajnim sukobima visokog intenziteta.

Pri tome, malo je verovatno da će Amerikanci, kao i njihovi evropski i drugi saveznici, moći brzo da popune rezerve.

To može da podstakne zemlje zapadnog sveta da ulože napore da što pre okončaju konfrontaciju na ukrajinskom tlu, piše Asian Times iz Hong Konga.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Analitičari izdanja primećuju da odugovlačenje sukoba u Ukrajini može dovesti do devastacije arsenala armija NATO bloka i njegovih partnera, ako nastave da revnosno pružaju vojnu pomoć.

London je već skrenuo pažnju na nadolazeći problem.

Admiral Toni Radakin, načelnik Generalštaba odbrane Velike Britanije, rekao je da postoji nedostatak proizvodnih kapaciteta, što je uzrokovano visokom stopom trošenja naoružanja i municije u Ukrajini.

Dakle, brzina snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine direktno utiče na mogućnost popune arsenala na Zapadu.

Međutim, to nije jedini problem sa kojim se Zapad može suočiti.

Pošto je potrošio zalihe oružja, NATO će biti mnogo teže da se bori sa Oružanim snagama RF, ako izbije sukob između Alijanse i Moskve.

Štaviše, nema znakova da će se pojavila nestašica naoružanja i municije u narednim godinama eliminisati, čak i ako se uzme u obzir, jaka želja Zapada.

Proizvodnja oružja je dug proces, posebno u Evropi i Sjedinjenim Državama, tradicionalno se dešavalo, da to igra na ruku NR Kini.

Sada, ako Kina počne da aneksira Tajvan, SAD i njeni saveznici jednostavno neće moći da naoružaju Tajpej da se suprotstave ogromnoj PLA.

Amerikanci su čak odbili da isporuče Tajvanu obećane haubice, koje se redovno otpremaju u Kijev.

Incident je doveo do toga da je Predstavnički dom američkog Kongresa pripremio nacrt zakona o budžetu za odbranu.

Dokument sadrži nekoliko zanimljivih odredbi: o rezervama kritične municije i kontroli podizvođača odbrambenog naloga.

Ali u svakom slučaju, bez mobilizacije industrije, kao što je to bio slučaj tokom Drugog svetskog rata, sve ove inicijative će ostati dobre želje i neće ozbiljno uticati na situaciju, sumirao je Asian Times.

Zauzvrat, japansko izdanje Šukan Gendai je skrenulo pažnju na to, da Peking sada pomno proučava iskustvo ruskog NVO-a, na ukrajinskoj teritoriji, pažljivo posmatrajući razvoj događaja.

Na osnovu dobijenih podataka, kineski „drugovi” planiraju svoje dalje akcije protiv Tajvana.

Oni ne žele da upadaju u dugotrajan sukob, kao Rusija u Ukrajini.

NR Kina želi da izbegne invaziju na ostrvo u punom obimu, pa se u njenom izvođenju oslanja na specijalnu operaciju: ciljanu likvidaciju vlade Tajvana i suzbijanje volje stanovnika za dalji otpor.

15. juna stupile su na snagu nove „Smernice za delovanje vojske u nevojnom režimu“, koje je odobrio predsednik Si Đinping.

Usvajanje ovog dokumenta trebalo bi da pomogne Kini da proširi svoj uticaj i mogućnosti, rezimira Šukan Gendai.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …