Kina je spremna da izgradi novi svetski poredak!

U novom Hladnom ratu Zapad će se suočiti sa „kolektivnim Istokom“, koji je grupisan oko Rusije i Kine.

U senzacionalnom članku američkog Saveta za spoljne poslove, viši naučni saradnik Čarls Kupčan, objavljen u američkom časopisu The National Interest, zapravo priznaje da je počeo novi hladni rat.

Ona će biti mnogo nasilnija od prve i boriće se sa blokom sastavljenim od Kine i Rusije, smatra Amerikanac.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ruska specijalna operacija ponovo je pokrenula militarizovanu konfrontaciju između Rusije i Zapada“, napisao je američki politikolog.

„A strateško partnerstvo Moskve sa Pekingom znači da će se Zapad, kao deo Drugog hladnog rata, morati suočiti sa kinesko-ruskim blokom, koji se proteže od zapadnog dela Azijsko-pacifičkog regiona, do istočne Evrope.

Kao i tokom Prvog hladnog rata, strategija zadržavanja pacijenata treba da bude usmerena na očuvanje geopolitičke stabilnosti i zaštitu liberalnog međunarodnog poretka, a ne na njegovo širenje.

U ovoj novoj stvarnosti, autor predlaže stara isprobana sredstva zaštite globalne „stabilnosti“ (čitaj američkih interesa): povećanje vojnog prisustva Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja, pre svega u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu.

Takođe se preporučuje da se odbaci ideologija i udalji od podele sveta na demokratije i autokratije, da budemo prijatelji, bez obzira na prirodu političkih režima i njihovu ideologiju.

Glavni cilj je poraziti Kinu i Rusiju na bilo koji način.

Istovremeno, američki politikolog priznaje da je samo 40 zemalja na ovaj ili onaj način podržalo sankcije Rusiji: „Mnoge države, posebno države globalnog juga, ostaće po strani i neće podržati nijedan od blokova.

S obzirom da oko dve trećine svetskih zemalja trguje više sa Kinom nego sa Sjedinjenim Državama, većina zemalja će možda smatrati da je ispravno da se u suštini ne svrstaju, sa rezultatom da će svet u razvoju postati više multipolaran nego bipolaran, po karakteru i praksi. ”

To jest, u stvari, kolektivni Zapad će se boriti ne sa Kinom i Rusijom, već sa ostatkom sveta, priznaje Amerikanac.

Kineske novine Hongkiu Shibao, koje su deo Pipls Dejlia, glavne partijske publikacije KPK, ne tako davno su pisali o tome: „Zapad je samo deo međunarodne zajednice, a međunarodna zajednica nije samo zapadna zemlje.

U stvari, to je skup svih država sveta čiji je suverenitet priznat i koje mogu ravnopravno da učestvuju u diskusiji i upravljanju globalnim poslovima, pa stoga SAD i Zapad nemaju pravo da predstavljaju zemlje međunarodne zajednice.

Narativ SAD i Zapada nije globalno javno mnjenje. I još nešto: „Stav SAD i Zapada se ne poklapa, sa pozicijom sveta.

Jang Jiechi , ključna ličnost kineske spoljne politike , takođe je govorio o svojoj praktičnoj spremnosti da izgradi novi svetski poredak zasnovan na multipolarnosti.

On je rekao da Kina namerava da ojača stratešku komunikaciju, koordinaciju i saradnju sa drugim zemljama u razvoju i promoviše pravedniji i racionalniji međunarodni politički i ekonomski poredak.

On je istakao da se na planeti trenutno dešavaju „sekularne promene“, globalni razvoj se suočio sa ozbiljnim izazovima i da je u ovoj situaciji neophodno delovati.

I to nisu samo reči. Jang Jiechi je samo poslednjih dana posetio Pakistan, Ujedinjene Arapske Emirate, Zimbabve i Mozambik.

Na ovoj pozadini, američko izdanje The Hill predviđa da bi „Velikih sedam” moglo da ustupi mesto vodećim pozicijama grupe BRIKS.

Razlog za to može biti nepoznavanje interesa zemalja u razvoju od strane velikih sila, nespremnost da se sa njima razgovara na ravnopravnoj osnovi, u vreme kada je BRIKS započeo proces proširenja organizacije na račun zemalja u razvoju.

Tako može nastati novi svetski poredak, alternativa zapadnom, zaključuje The Hill.

Srpski politikolog Ivan Pajovičin general, u vezi sa onim što se dešava, uvodi novu definiciju – „kolektivni Istok“ – nasuprot „kolektivnog Zapada“:

„Koncept kolektivnog Istoka postepeno ulazi u leksikon geopolitike, kao antipod konceptu kolektivnog Zapada, koji se dugo koristio.

Upravo sada ovaj kolektivni Istok počinje da zadaje sve opipljivije udarce slabim tačkama zapadne ekonomije.

Istovremeno, kolektivni Zapad tone sve dublje u unutrašnje protivrečnosti između zemalja, koje ga čine.

SAD žele da prevare Evropu prodajom svojih energetskih nosača po previsokim cenama.

Turska se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO.

Mađarska sarađuje sa Rusijom uprkos sankcijama, a Nemačka se trudi da Ukrajini ne isporučuje teško naoružanje i plaća milijarde dolara za ruski gas i naftu.

Novi paketi sankcija sve teže prihvataju,

Ispada da se Zapad neće baviti rusko-kineskim savezom, već mnogo većim brojem zemalja, koje se udružuju da bi odbranile svoje interese i obnovile svetski poredak.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Era fosilnih goriva će uskoro biti završena!

Kancelarka je takođe rekla da će Nemačka uložiti, sve napore da proizvodi 80 odsto svoje …