Godišnjica etničkog čišćenja “Oluje” na prepunom trgu u Novom Sadu! – VIDEO UŽIVO

Državna ceremonija Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u “Oluji” održava se na Trgu slobode u Novom Sadu.

Novi Sad večeras je u znaku sećanja na žrtve najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, i saosećanja svih koji su došli da pruže podršku žrtvama progona i odaju poštu stradalima i nestalima tokom najvećeg zločina nad srpskim narodom u novijoj istoriji.

Među mnoštvom okupljenih građana iz cele Srbije su i izbegli iz Hrvatske, neutešni zbog napuštanja svojih ognjišta i gubitka najmilijih.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Na mestu na kojem se obično čuju žamor šetača i turista, večeras preovladava svečana atmosfera i tuga, zbog svih apsurda i stradanja koje rat nosi sa sobom.

Godišnjica vojno-policijske akcije Oluja, tokom koje je početkom avgusta 1995. godine zabeležen najveći egzodus Srba od Drugog svetskog rata, u Hrvatskoj je i ove godine obeležena kao praznik – Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok se u Srbiji taj zločin bez kazne obeležava komeorativnim skupom u Novom Sadu.

Akcija ”Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH, hrvatska vojska je ulazila je u napušteni Knin, u kojem je 5. avgusta istakla hrvatsku zastavu.

U akciji je učestvovalo oko 130.000 pripadnika oružanih snaga sa hrvatske strane.

B92/Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusija će zadržati dotok gasa, ka evropskoj zemlji, koja nema izlaz na more!

Gasprom kaže da neće smanjiti isporuke Moldaviji preko Ukrajine. Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je …