Kim naredio novi ICBM i veći nuklearni arsenal! – Guše nas!

Pjongjangu je potrebna „ogromna vojna moć“ da zaštiti svoj suverenitet, kaže Kim Džong Un.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un pozvao je zemlju da razvije novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i pojača svoj nuklearni arsenal usred rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu, javili su državni mediji.

Pjongjangu je potrebna „ogromna vojna moć“ da bi se odbranio, dok Vašington i „naš nesumnjivi neprijatelj“ Seul, pokušavaju da „izoluju i uguše“ Severnu Koreju sa američkim nuklearnim sredstvima raspoređenim na teritoriji Južne Koreje, rekao je Kim u nedelju, prema državnoj KCNA novinska agencija.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tokom sastanka vladajuće Radničke partije Koreje (VPK), lider te zemlje je insistirao na tome da Severna Koreja mora da razvije novu ICBM, sposobnu za „brzi nuklearni protivudar“.

Kim je naglasio važnost „masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja“, rekavši da će „eksponencijalno povećanje nuklearnog arsenala zemlje“ biti „glavna orijentacija“ odbrambene strategije Severne Koreje 2023. godine, izvestila je KCNA.

Pjongjang takođe planira da lansira svoj prvi vojni satelit, “što je ranije moguće”, a ovo je u završnoj fazi razvoja, dodala je agencija.

Kim je u subotu pohvalio odbrambenu industriju zemlje, jer je isporučila vojsci 30 novih super-velikih višecevnih raketnih bacača kalibra 600 mm.

On je opisao nuklearni sistem, kao „osnovno ofanzivno oružje“ zemlje, koje može da udari bilo gde, u Južnoj Koreji, uz iznenadna i precizna lansiranja.

„Izjavili smo svoju odlučnu volju da odgovorimo nuklearkom za nuklearku i sveopštim sukobom za sveopšti sukob“, upozorio je on, a prenosi KCNA.

Prema proračunima zapadnih medija, Severna Koreja je izvela rekordan broj raketnih testova 2022. godine, od kojih su neka uključivala ICBM.

I već je ispalila balističku raketu kratkog dometa sa svoje istočne obale u ranim satima nove godine.

Vašington i Seul tvrde da se Sever priprema za nuklearnu probu, od 2017.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol upozorio je u nedelju da će Severna Koreja nastaviti sa nuklearnim i raketnim provokacijama, insistirajući da vojska Seula treba da odgovori na takve poteze jasnom odmazdom, saopštio je njegov kabinet.

Pjongjang je u ponedeljak poslao pet bespilotnih letelica na teritoriju Južne Koreje, a Seul je odgovorio uletenjem tri bespilotna letelica u vazdušni prostor Severne Koreje.

Južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup rekao je parlamentu u sredu da mu je predsednik Jun naredio da da odgovor oseca-za-tat “čak i ako to znači rizik, od eskalacije”.

Tenzije su u porastu između dva suseda otkako je Yoon došao na vlast u maju i proglasio politiku „mir kroz snagu“, koja se zasniva na daljem jačanju vojnih veza sa SAD.

Krajem decembra, Seul je najavio povećanje zajedničkih vežbi sa Amerikancima, a samo za prvu polovinu 2023. planirano je 20 takvih vežbi.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …