Ruska vlada zapečatila sudbinu “zelembaćima” – Dolar je izgubio svoju budućnost u Rusiji!

Učesnici Moskovskog finansijskog foruma, opovrgnuli su popularnu tvrdnju da Rusija ima, samo dva saveznika – vojsku i mornaricu.

„Komponenta moći nije jedina, koja određuje pobede na svim frontovima“, rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

Treći saveznik zemlje je finansijski suverenitet.

Pošto je Moskovski finansijski forum počeo dan, nakon završetka Istočnog ekonomskog foruma (VEF), mnogi učesnici jedva da su imali vremena da pređu sa jedne platforme, na drugu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

To se posebno odnosilo na predsedničkog pomoćnika Maksima Oreškina, koji je proveo celu noć u avionu i na bankara Andreja Kostina, koji je juče slavno plesao u Vladivostoku, uz nedavno popularnu pesmu, „Zbogom, Ameriko!“.

Međutim, glavni zvučnici su izgledali prilično veselo i fit. I što je najvažnije, bili su odlično raspoloženi.

„Pogledajte Siluanova! Ne možete dati 220 godina“, našalio se zamenik Državne dume Andrej Makarov, prisećajući se godišnjice Ministarstva finansija, na koju je ove godine posvećen forum.

A, šef Računske komore i bivši ministar finansija Aleksej Kudrin, takođe povodom godišnjice, smatrao je da njegovo rukovodstvo i Siluanov čine čak 10% istorije resora.

A ovo, po njegovom mišljenju, nisu bile najgore godine.

Elvira Nabiullina je došla na forum u crnom i bez broša, što, čini se, nije slutilo na dobro.

Ali šefica Centralne banke pokazala je, doduše, umereniju od ostalih učesnika ali ipak optimizam i čak se naglas smejala šalama svojih kolega.

Mihail Mišustin je pre svega, otišao da se upozna sa ekspozicijom, koja odražava slavnu istoriju Ministarstva finansija.

Siluanov, koji je bio vodič, skrenuo mu je pažnju na sovjetski period, a posebno na godine Drugog svetskog rata.

„Tokom rata su veoma pažljivo pristupali finansijama“, rekao je on sa pritiskom, očigledno nagoveštavajući da budžet u uslovima specijalne operacije zahteva potpuno isti pristup.

Inače, na marginama foruma, ministar je više puta rekao da se budžet za 2023. godinu, koji je na poslednjem „poliranju“, pre nego što bude podnet Državnoj dumi, pokazao najtežim u njegovoj 11-godišnjoj karijeri.

Međutim, učesnici tribine su se trudili da o problemima, ne govore u javnosti.

Mišustin je u svom govoru na plenarnoj sednici podržao optimistički trend, koji je prethodnog dana postavio predsednik i dodao, još nekoliko slatkih kašika, u bure meda.

Premijer je rekao da se ruska ekonomija nesmetano prilagođava novoj realnosti: „Neko usporavanje je bilo neizbežno ali se nije pokazalo destruktivnim, kako su pretpostavljali inicijatori sankcija.

U periodu januar-jul BDP je pao, za nešto više od 1%, u odnosu na isti period prošle godine.

Poređenja radi: pad BDP-a tokom globalne krize 2009. bio je sedam puta jači, iako tada nije bilo spoljnih ograničenja“, naglasio je Mišustin.

Pokušaji zapadnih zemalja da ograniče izvoz energenata Ruske Federacije, prema njegovim rečima, doveli su do prirodnog povećanja prihoda od nafte i gasa – skoro za polovinu.

Pokazatelji industrijske proizvodnje, poljoprivrede i građevinarstva ostaju pozitivni.

A investicije, iako to niko nije očekivao, porasle su za 4%.

Glavno je da premijer, ne očekuje dugu i duboku recesiju, kako je nedavno pisao Blumberg pozivajući se na vladine materijale.

„Uspešno odgovaramo na izazove, koji se pojavljuju i očigledno je da ćemo iz postojeće situacije, izaći još jači i spremniji“, rekao je premijer.

Šef Ministarstva ekonomije Maksim Rešetnjikov do početka foruma, nije stigao da se vrati u Moskvu iz Vladivostoka ali je bilo očigledno da se premijer oslanjao, na njegove podatke.

Gledajući dinamiku, ekonomski sektor je tek nedavno, značajno poboljšao, sopstvene prognoze.

Sada se veruje da će ruska ekonomija početi da raste krajem ove godine, 2023. će doći do pada, od manje od 1% u odnosu na ono, što je bilo pre specijalne operacije, a od 2024. godine stabilan rast od 3% godišnje će se nastaviti.

Kao rezultat toga, do 2030. BDP će dodati 17%, investicije će porasti za 30%, a realni prihodi građana će porasti za 20%.

Podsetimo, poslednjih godina, bez oštrih sankcija i drugih problema, prihodi Rusa, stalno padaju.

Ali vera u čuda, prema psiholozima, je neophodan odbrambeni mehanizam, koji omogućava osobi da preživi teška vremena. Pa da verujemo…

Pored optimističkog raspoloženja, Finansijski forum je sa VEF-om, spojila i predsednikova omiljena reč, „suverenitet“.

Plenarna sednica je bila pod nazivom „Ruski finansijski suverenitet: mit ili stvarnost“, a moderator Andrej Makarov je dugo pitao Siluanova, koji znak treba staviti na kraju: upitnik ili uzvičnik.

I koji epigraf je bolje izabrati za sastanak: „Rođeni smo da ostvarimo bajku“ ili „Mi smo naši, mi ćemo izgraditi novi svet“.

Ali na ovo pitanje, nije bilo jasnog odgovora.

Mihail Mišustin je u svom govoru istakao da suverenitet nije izolacija.

Međutim, zadatak Kabineta ministara je „da formira takvu arhitekturu, kako bi se rešili svi neophodni zadaci, isključujući uticaj trećih zemalja“.

Najvažnija komponenta finansijskog suvereniteta, prema njegovim rečima, jeste, odbacivanje dolara.

Ovo je dugoročan trend, koji zahteva godine rada.

„Ako se ovom pokretu pridruže i druge zemlje, moguće je formiranje multipolarnog sistema međunarodnih poravnanja“, rekao je Mišustin.

Maksim Oreškin je prekorio Ministarstvo finansija zbog preteranog PR-a juana, koji su predstavnici resora nazvali najatraktivnijom zamenom za toksične dolare i evre.

Prema rečima pomoćnika predsednika, „potrebno je podržati sopstvenu valutu, a ne tražiti dobrog čiču na Zapadu ili na Istoku, u koje treba ulagati”.

Ne veruje u moć kineske valute i Aleksej Kudrin.

„Kada kupujemo tehnologiju, koja je kritična za nas, juan neće uvek biti uzet“, predviđa on.

Prema rečima šefa Računske komore, mnogi današnji problemi biće rešeni ako rublja uspe da se vrati u fond, konvertibilnih valuta.

„Postoje samo 22 takve valute i one su, bez pogovora prihvaćene za obračun“, naglasio je zvaničnik, podsećajući da je rublja bila konvertibilna od 2006., do februara 2022. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …