Izrael spreman, na ‘bilo koji scenario’ sa Iranom!

Izrael je spreman za svaki scenario koji se može razviti u vezi, sa njegovim zategnutim odnosima sa Iranom, rekao je ministar odbrane Joav Galan.

Ministarstvo je dalo izjavu nakon što je Gallant u nedelju održao sastanak o “proceni operativne situacije” sa visokim vojnim i obaveštajnim zvaničnicima.

Izrael je ove nedelje stavio svoju vojsku u pripravnost, obustavivši raspoređivanje borbenih jedinica i pojačavši protivvazdušnu odbranu u iščekivanju mogućeg napada iz Irana nakon što su visoki iranski vojni komandanti ubijeni u vazdušnom napadu u Siriji.

Teheran je okrivio IS za napad i obećao odmazdu.

„Odbrambeni sistem je završio pripreme da odgovori na bilo koji scenario koji se može razviti sa Iranom“, rekao je Gallant nakon sastanka, prenosi Jerusalem Post. Više detalja o pripremama nije otkrio.

U smrtonosnom napadu na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku ranije ove sedmice ubijeno je sedam zvaničnika Kuds snaga Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), među kojima je i najviši iranski general Mohamed Reza Zahedi.

Izrael nije otvoreno priznao da stoji iza napada, ali je Galant implicirao odgovornost u izjavi u sredu da Izrael „udara na naše neprijatelje širom Bliskog istoka“.

Iranski lideri opisali su gađanje diplomatske misije kao bez presedana i obećali snažan odgovor. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da će Izrael „dobiti šamar”.

U međuvremenu, američki zvaničnici su ove nedelje izrazili zabrinutost da bi se situacija mogla pretvoriti u rat punog razmera između Irana i Izraela ako Teheran ispuni svoje pretnje.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je u četvrtak da se o potencijalnom napadu Teherana razgovaralo tokom telefonskog razgovora između predsednika Džoa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Nekoliko novinskih kuća, pozivajući se na američke zvaničnike, objavilo je kasnije ove nedelje da bi Teheran mogao da napadne Izrael već sledeće nedelje.

Izrael je više puta optuživao Iran da podržava Hamas, Hezbolah i druge propalestinske militantne grupe u regionu.

On je takođe optužio Teheran da je organizovao smrtonosni napad 7. oktobra na izraelske građane, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i podstakao trenutni sukob u Gazi.

Teheran je negirao umešanost u oktobarski napad, ali je obećao da će nastaviti da podržava Hamas i druge palestinske grupe.

Borba.Info

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …