IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC KEDMI: “Promene ravnoteže snaga u svetu već vidljive – Kina i Rusija formirale novi pol moći”

Politički analitičar Jakov Kedmi istakao je geopolitičke posledice nereda u Sjedinjenim Državama.

Nemiri afroameričkog stanovništva SAD i dalje privlače pažnju stručnjaka, koji primećuju njihov očigledan pravac protiv predsedničke kampanje aktuelnog američkog lidera Donalda Trampa.

Nemiri u Sjedinjenim Državama imaće vrlo negativan uticaj na položaj ove zemlje u svetu tvrdi bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ, Jakov Kedmi.

Nemiri u Sjedinjenim Državama prema njegovom mišljenju rizikuju da u potpunosti izgube status svetskog hegemona.

Kedmi primećuje neizbežni pad autoriteta američke vlasti u međunarodnoj areni, što se može očekivati i od protesta koji su pokazali slabost američkog sistema sprovođenja zakona.

Istovremeno, ekspert je primetio: “Nastavak takvih trendova naglo će oslabiti Sjedinjene Države i njihov uticaj u svetu.”

Međutim, analitičar je istakao mogućnost da Tramp koristi trenutnu situaciju kako bi povećao svoje šanse za reizbor, ukoliko koristi moć i autoritet predsedničke vlasti kako bi uspostavio red u državi.

Pored toga, Kedmi je istakao da je na primeru pandemije koronavirusa već moguće prosuditi promenu ravnoteže snaga u svetu.

Sjedinjene Države su pokazale slabost svog zdravstvenog sistema i nespremnost vlasti da se efikasno suoče sa novim globalnim izazovima.

U isto vreme, Kina i Rusija, formirajući novi pol moći u geopolitičkom prostoru, dokazale su svoju vodeću ulogu u multipolarnom svetu u nastajanju ….

Borba.info

Check Also

Zašto se od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza bude čovek koji je hteo da ga ubije

Zašto se Aleksandar Vučić od svih svojih slepo poslušnih saradnika odlučio da baš Slaviša Kokeza …