IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC KEDMI: “Promene ravnoteže snaga u svetu već vidljive – Kina i Rusija formirale novi pol moći”

Politički analitičar Jakov Kedmi istakao je geopolitičke posledice nereda u Sjedinjenim Državama.

Nemiri afroameričkog stanovništva SAD i dalje privlače pažnju stručnjaka, koji primećuju njihov očigledan pravac protiv predsedničke kampanje aktuelnog američkog lidera Donalda Trampa.

Nemiri u Sjedinjenim Državama imaće vrlo negativan uticaj na položaj ove zemlje u svetu tvrdi bivši šef izraelske obaveštajne službe Nativ, Jakov Kedmi.

Nemiri u Sjedinjenim Državama prema njegovom mišljenju rizikuju da u potpunosti izgube status svetskog hegemona.

Kedmi primećuje neizbežni pad autoriteta američke vlasti u međunarodnoj areni, što se može očekivati i od protesta koji su pokazali slabost američkog sistema sprovođenja zakona.

Istovremeno, ekspert je primetio: “Nastavak takvih trendova naglo će oslabiti Sjedinjene Države i njihov uticaj u svetu.”

Međutim, analitičar je istakao mogućnost da Tramp koristi trenutnu situaciju kako bi povećao svoje šanse za reizbor, ukoliko koristi moć i autoritet predsedničke vlasti kako bi uspostavio red u državi.

Pored toga, Kedmi je istakao da je na primeru pandemije koronavirusa već moguće prosuditi promenu ravnoteže snaga u svetu.

Sjedinjene Države su pokazale slabost svog zdravstvenog sistema i nespremnost vlasti da se efikasno suoče sa novim globalnim izazovima.

U isto vreme, Kina i Rusija, formirajući novi pol moći u geopolitičkom prostoru, dokazale su svoju vodeću ulogu u multipolarnom svetu u nastajanju ….

Borba.info

Check Also

Intervencija NATO-a, vodi u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, na bojnom polju!

Januara 2023. na Zapadu je stvorena „tenkovska koalicija“, koja je uključivala zemlje koje su se …