Dok od Zapada prosi, još milijardi dolara, Zelenski priznaje: Putin gubi rat ali ne blefira!

Ukrajinski predsednik podržava stav lidera EU.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u nedelju za CBS Nevs da veruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje.

Potonji je upozorio da će Rusija upotrebiti „sva sredstva, koja su nam dostupna“ da odbrani svoju teritoriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Vidite, možda je juče bio blef“, rekao je Zelenski voditeljki CBS-a Margaret Brenan. “Sada bi to mogla biti stvarnost.”

Sam Putin je u sredu rekao da „ne blefira“, kada je upozorio da će Rusija razmisliti, o odbrani svoje zemlje „različitim oružjem za uništavanje“.

To zemljište bi uskoro moglo da obuhvati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, kao i regione Zaporožje i Herson, gde se trenutno održavaju referendumi, o pridruživanju Ruskoj Federaciji.

Zapadni lideri veruju Putinu, na reč.

„Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno“, rekao je u subotu visoki diplomata EU, Žozep Borel.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je ranije u nedelju za CBS da je Vašington rekao Moskvi da će „svaka upotreba nuklearnog oružja imati katastrofalne posledice, po Rusiju“.

Zelenski je takođe rekao Brenanu da Ukrajina smatra rusku okupaciju nuklearke Zaporožje „nuklearnom ucenom“, uprkos tome, što su ukrajinske snage više puta granatirale postrojenje poslednjih meseci.

Ukrajinske snage su prošle nedelje ponovo bombardovale fabriku u pokušaju da „stvore pretnju katastrofe, koju je prouzrokovao čovek“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Uprkos nedavnoj ruskoj mobilizaciji još 300.000 vojnika i verovatnoći da će četiri nove teritorije u bliskoj budućnosti potpasti pod rusku nuklearnu zaštitu, Zelenski je insistirao da Putin „zna da gubi rat“.

Ipak, ukrajinski predsednik je rekao za Si-Bi-Es da su njegovoj vladi potrebne još milijarde dolara, više oružja i više sankcija Rusiji da bi nastavila borbu.

„Moramo da nastavimo da vršimo pritisak, na njega i ne dozvolimo mu da nastavi“, rekao je on, misleći na Putina.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …