Kina zaustavlja ključne isporuke energenata EU! – Blumberg

Strahovi, zbog zimskog deficita primorali su Peking da obustavi izvoz LNG, prenose mediji.

Kina je poručila svojim državnim uvoznicima gasa da prestanu da preprodaju tečni prirodni gas (LNG) stranim kupcima, jer vlada ima za cilj da obezbedi sopstvene snabdevanje nacije za zimsku grejnu sezonu, izvestio je Blumberg, u ponedeljak.

Ljudi, koji poznaju ovu stvar rekli su novinama da je Nacionalna komisija za razvoj i reformu zatražila od PetroChina, Sinopec i CNOOC da zadrže svoje zimske zalihe, za domaću upotrebu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako je prodaja ponudila izvesno olakšanje evropskim kupcima, brzo popunjavanje zaliha i rekordno visoki troškovi isporuke takođe su smanjili privlačnost ponovnog otpremanja goriva, navodno su rekli izvori.

Domaća potražnja za energijom u Kini je opala poslednjih meseci, što je navelo Peking da preproda višak LNG-a, na globalnom tržištu.

Među njegovim ključnim kupcima bili su Evropa, Japan i Južna Koreja.

Podaci pokazuju da je nakon, što je EU značajno smanjila kupovinu ruskog gasa, uvoz LNG-a u blok porastao za 60% na godišnjem nivou, uprkos tome, što je mnogo skuplji od isporuke gasom.

Međutim, trenutne prognoze za mali deficit u snabdevanju gasom verovatno su podstakle taj potez Pekinga, koji je obećao da će ove zime održavati kuće toplim.

Predsednik Si Đinping se u nedelju osvrnuo, na pitanja energetske bezbednosti tokom svog dvosatnog govora.

Prema Blumbergu, potez Kine da obezbedi svoje snabdevanje mogao bi da iscrpi pošiljke u Evropu i da pogorša preteću energetsku krizu u regionu ove zime.

„Kina ima velike ugovore o kupovini LNG-a, od izvoznika, kao što su SAD, a trgovci azijske nacije preusmeravaju deo te ponude u Evropu, ove godine, zbog slabe potražnje, kod kuće“, navodi se u saopštenju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Još uvek se traga za nestalom devojčicom! – VIDEO

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći …