Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri traži da u Srbiji svi izađu na izbore

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri rekao je danas da svi treba da izadju na izbore 21. juna jer je veoma važno da svi različiti pogledi i stavovi budu izraženi i predstavljeni u sledećem sazivu srpskog parlamenta.

“Cilj Srbije je članstvo u EU i SAD je u potpunosti podržava da nastavi da se razvija i postane prosperitetna zemlja sa razvijenim idealima demokratije kao što su demokratske institucije, da vlada mir u zemlji i da se razvija trgovina sa susedima. Najbolji način za razvoj demokratije u Srbiji je upravo da se izadje na izbore 21. juna”, istakao je Godfri za Prvu televiziju.

On nije želeo da komentariše štrajk gladju lidera Dveri Boška Obradovića, ali je rekao da nije dobio pismo za koje je Obradović naveo da ga je poslao na 300 adresa u Evropi, kao i Americi i Rusiji.

Upitan o stanju u medijima u Srbiji, na čiju je zatvorenost za opoziciju Obradović posebno ukazao ali i izveštaj Fridom hausa, Godfri je rekao da “postoje stvari na kojima Srbija treba da poradi” i da su se sa tim saglasili i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Mislim da se još mnogo toga može uraditi što se tiče medijske scene u Srbiji kako bi bili obezbedjeni bolji pristup i ravnopravnija pokrivenost”, rekao je američki ambasador.

On je izrazio nadu da će izbori u Srbiji biti fer i demokratski, a na primedbu kako je moguće da izbori budu fer s obzirom na aktuelno stanje u medijima Godfri je rekao da se nada da će “u periodu kampanje medijske slobode biti na najvišem nivou”, kako bi ljudi na osnovu objektivnih informacija mogli da odluče za koga će da glasaju.

“Važno je to ne samo zbog ocene OEBS-a o atmosferi za vreme kampanje već pre svega zbog toga što gradjani koji učestvuju na izborima žele da se posle njih formira parlament koji ima puni legitimitet u smislu zastupljenosti svih gledišta. Zbog toga mislim da bojkot neće biti od pomoći demokratiji u Srbiji”.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova, Godfri je ponovio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji je siguran način do pronalaženja rešenja, ali samo ukoliko ga obe strane žele.

“Srbija u rešavanju kosovskog pitanja treba da se osloni na sebe i na razgovore, a SAD i EU su tu da pomognu”, rekao je on.

Osvrćući se na komentar da se čini da Nemačka ima sve veći uticaj kada je Kosovo u pitanju a da su SAD sve više potisnute u smislu uticaja na rešavanje kosovskog problema on je rekao da ne misli da niko van regiona neće rešiti to pitanje.

“Na Srbiji je da dodje do trajnog rešenjae koje će biti funkcionalno a to je isključivo ono koje stići sa obe strane. Iskustvo nam pokazuje da nametnutno rešenje nije dobro, i ne funkcioniše dobro”, zaključio je Godfri.

(Beta.rs)

Check Also

Putin: Upotreba F-16 protiv Rusije!? Odmah postaju legitimna meta, bilo gde!

Ako lovci F-16 budu prebačeni u Ukrajinu, oni će postati legitimna meta Rusije, bilo gde. …