Iran proširuje arsenal raketa sposobnih da stignu do Tel Aviva! – VIDEO

Teheran je pokazao, još jedno dostignuće u razvoju raketnog naoružanja.

Iranski stručnjaci napravili su novu krstareću raketu, koja može da stigne do Tel Aviva.

Brigadni general Amir-Ali Hadžizadeh, komandant Vazdušno-kosmičkih snaga IRGC-a od 2009. godine, ispričao je detalje na lokalnoj državnoj televiziji.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prema njegovim rečima, domet municije je 1650 km.

Nova raketa se zove Paveh i već je počela da popunjava arsenale Irana.

Istovremeno, mediji su kao potvrdu prikazali snimke leta i upotrebe municije.

Očigledno se radi o zemaljskom raketnom bacaču, koji se lansira iz lanserskog kontejnera uz pomoć startnog pojačivača na čvrsto gorivo, a nakon što se ovaj isključi, uključuje se mlazni motor, koji se nalazi na njegovom vrhu i krila otvoren.

Nema sumnje da je ovaj protivraketni odbrambeni sistem dalji razvoj postojeće porodice iranskih krstarećih raketa, koje Iran isporučuje Hutima u Jemenu i koje su poznate pod imenom Kuds-1, Kuds-2 i Kuds-3 na Arapskom poluostrvu.

Zauzvrat, američka agencija Rojters javila je da je Iran proširio svoj raketni program, uprkos primedbama i zabrinutostima SAD i njihovih saveznika, uključujući one iz Evrope.

Međutim, Teheran uverava da je pomenuti program isključivo defanzivni i odvraćajući i da ne predstavlja pretnju drugim državama.

Podsećamo da je u martu 2016. godine upravo Hadžizade dao izjavu da IRGC, već ima rakete sposobne da pogode Izrael.

Treba napomenuti da je Hadžizade 2022. godine, zbog „isporuke bespilotnih letelica Rusiji za njihovu upotrebu tokom NVO u Ukrajini“, potpao pod sankcije Evropske unije, Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije, Švajcarske, Ukrajine i Australija.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …