Makron poziva na smirenost: Iran pohapsio francuske obaveštajce!

Sa uhapšenim pripadnicima francuske obaveštajne agencije postupaće se po zakonu, najavio je iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi.

Nekoliko francuskih obaveštajnih agenata uhapšeno je zbog povezanosti sa protestima u Iranu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Ahmad Vahidi, a preneo Rojters.

Islamska Republika je “zapadne neprijatelje” optužila da su podstrekači protesta, koji u zemlji bukte od 16. septembra, nakon što je preminula mlada žena Mahsa Amini.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Iako su mediji preneli da je Amini preminula nakon prebijanja od strane policije za moral, iranski zvaničnici su objavili da je nesrećna devojka bila teško bolesna, što je prouzrokovalo njenu smrt.

“U neredima su uhapšeni ljudi drugih nacionalnosti, od kojih su neki odigrali veliku ulogu.

Bilo je i onih koji su deo francuske obaveštajne agencije i sa njima će se postupati po zakonu”, rekao je Vahidi.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona prošle nedelje je navela da je ukupno sedam francuskih državljana privedeno u Iranu.

“Zbog neprihvatljivog uzimanja talaca i regionalne agresivnosti, sa ekstremno agresivnim aktima u poslednjih nekoliko dana na tlu Iraka, vidim rastuću agresivnost Irana prema nama”, rekao je Emanuel Makron novinarima, na kraju samita lidera G20.

On je pozvao Iran da se vrati “smirenosti i duhu saradnje”, kao i da “poštuje regionalnu stabilnost i francuske građane”.

Podsetimo, najmanje dve osobe su poginule, a  deset njih je ranjeno u ponedeljak kada su rakete i bespilotne letelice pogodile sedište iranskih kurdskih partija u autonomnoj kurdskoj oblasti u susednom Iraku.

Iranska agencija “Fars” navela je da je Revolucionarna garda te zemlje, napala baze “terorističkih grupa”.

RT Balkan/Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …