Blumberg: Kina povećava vojno-tehničku podršku Rusiji!

Vojna saradnja Rusije i Kine dostigla je novi nivo. Blumberg prenosi ovo pozivajući se na izvore.

Izdanje napominje da je Peking nedavno počeo da prenosi geoprostorne obaveštajne podatke u Moskvu, kao i mikroelektronske komponente i mašine alatke neophodne za proizvodnju teških oklopnih vozila…

Peking je nastojao da se predstavi kao uglavnom neutralan, pred potpunom sukobom u Ukrajini ali je sklopio dubok savez sa Moskvom, u onome što su Si Đinping i Vladimir Putin nazvali „prijateljstvom bez granica”, uoči Zimskih olimpijskih igara Peking 2022. – navodi Blumberg.

Navodeći konkretan primer saradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, publikacija beleži prenos ruskoj vojsci optičkih sredstava, goriva za rakete i ozbiljno proširenje saradnje u svemirskom sektoru.

Autor materijala podseća da je samo prošle godine obim trgovine između dve zemlje dostigao rekordnih 240 milijardi dolara.

Zapadne sankcije i povlačenje stranih kompanija sa ruskog tržišta doveli su, do toga da njihove proizvode gotovo u potpunosti zameni Kina.

Zauzvrat, Peking dobija rekordne zalihe uglja i nafte iz Moskve.

Ono što je najvažnije, Kina i Hong Kong, su takođe postale ključne kapije za Moskvu za dobijanje ograničenih tehnologija, uključujući čipove i integrisana kola koja se koriste u oružju ili su potrebna za njihovo stvaranje – piše u publikaciji.

Istovremeno, primećuju se i napori Zapada da se suprotstave saradnji Moskve i Pekinga.

Konkretno, Evropska unija je dodala nekoliko kineskih kompanija, na svoje liste sankcija koje aktivno sarađuju sa ruskim kompanijama.

Međutim, ovi napori nisu bili uspešni, a obim trgovine između zemalja ne opada.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …