Si Đinping umalo išamarao Trudoa na samitu G20! – Zaharova: “Tako se ponašaju ljudi, bez časti i dostojanstva!” – VIDEO

Kabinet kanadskog premijera objavio je siže neformalnih razgovora, koji su naknadno preneli kanadski mediji.

Predsednik Kine Si Đinping prekorio je kanadskog premijera Džastina Trudoa, nakon što je sadržaj neformalnog razgovora, koji su dva lidera imala na margini skupa G20 na Baliju u utorak, “procurio” u medije.

Na video snimcima, koje su objavili kanadski mediji, Si i Trudo se mogu videti, kako stoje blizu jedan drugog i razgovaraju preko prevodioca.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“To nije prikladno i mi to ne bismo tako uradili. Ako postoji iskrenost, možemo dobro da komuniciramo uz obostrano poštovanje, inače, u suprotnom neće biti jednostavno”, rekao je Si na mandarinskom, smešeći se svom sagovorniku.

Na snimku se vidi, kako prevodilac kineskog predsednika prevodi Trudou da je “sve o čemu smo razgovarali procurilo u novine, što nije prikladno”.

Trudo je odgovorio da se u Kanadi veruje u slobodan, otvoren i iskren dijalog.

“To je ono, što ćemo nastaviti da negujemo, nastavićemo da radimo na stvaranju konstruktivnih odnosa ali biće stvari, oko kojih se nećemo složiti”, rekao je Trudo.

Međutim, pre nego, što je Trudo završio svoj odgovor, predsednik Si je, primetno ogorčen, presekao kanadskog premijera u pola rečenice i odlučno uzvratio.

“Stvaranje uslova, stvaranje uslova. Ok”, rekao je Si, nasmejao se, rukovao sa Trudoom i otišao.

Kabinet kanadskog premijera objavio je siže razgovora, koji je Trudo vodio sa Sijem na marginama skupa G20, tokom kojeg je Trudo izrazio zabrinutost, zbog navodnog kineskog mešanja u kanadske izbore.

Kabinet kanadskog premijera takođe je izvestio da su dva lidera razgovarala i o situaciji u Ukrajini, odnosima Severne i Južne Koreje i predstojećem skupu KOP 15 (COP15) u Montrealu, prenosi kanadska televizija Si-Bi-Si.

U sižeu se, međutim, ne navodi, kako je Si reagovao na te teme, već samo da su dva lidera razgovarala, o “važnosti kontinuiranog dijaloga.”

Trudo je, na konferenciji za novinare potvrdio incident i izjavio, kako kanadske vlasti smatraju da građani žele da budu upućeni u njihov rad.

“Neću se ustručavati od toga da budem otvoren prema Kanađanima, čak i kada diskutujemo o važnim i delikatnim temama”, izjavio je on.

Portparolka Kremlja Marija Zaharova prokomentarisala je incident na svom Telegram kanalu:

“Kinezi su imali i sreću što Kanađani nisu uz svoju delegaciju doveli novinare prerušene, u državne zvaničnike.

Makron je, na primer, pozvao filmsku ekipu na onlajn razgovore sa Putinom, a oni su snimili ceo razgovor i nisu obavestili rusku stranu.

Tako se ljudi ponašaju, bez časti i dostojanstva.

Upravo ono, što je sada kolektivni Zapad.”

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …