Globalnu ekonomiju očekuju „nasilni“ šokovi – ekonomista

Nadolazeća recesija će dovesti do duboke strukturne promene, kaže Mohamed El-Erian.

Postoji tendencija da se ekonomski izazovi vide, kao privremeni i brzo reverzibilni ali ovaj put svet ide, ka dubokoj ekonomskoj i finansijskoj promeni, a ne samo još jednoj recesiji, upozorio je Mohamed El-Erian.

El-Erian je glavni ekonomski savetnik u Alijancu i bivši izvršni direktor uticajnog igrača na tržištu obveznica PIMCO.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ekonomista je u komentaru za časopis Foreign Affairs napisao da će kombinacija pritisaka na ponudu, pooštravanja centralne banke i „krhkosti“ tržišta verovatno uticati na rast.

„Tri nova trenda posebno nagoveštavaju takvu transformaciju i verovatno će igrati važnu ulogu u oblikovanju ekonomskih rezultata u narednih nekoliko godina: prelazak sa nedovoljne tražnje na nedovoljnu ponudu, kao glavnu višegodišnju kočnicu rasta, kraj bezgraničnih likvidnosti centralnih banaka i sve veća krhkost finansijskih tržišta“, napisao je El-Erian.

„Ove promene pomažu da se objasne mnoga neobična ekonomska kretanja u poslednjih nekoliko godina i verovatno će izazvati, još veću neizvesnost u budućnosti, kako šokovi budu sve češći i nasilniji“, veruje on.

Promene će uticati na pojedince, kompanije i vlade – ekonomski, društveno i politički, upozorio je ekonomista.

El-Erian je posebno kritikovao Federalne rezerve SAD zbog toga, što je prespor da prepozna destruktivan uticaj inflacije na ekonomiju, a zatim i zbog njenog naglog povećanja stope da nadoknadi izgubljeno vreme.

On je takođe rekao da su tržišta obučena da očekuju lak novac od centralnih banaka, a „perverzni efekat“ toga je bio da „značajan deo globalne finansijske aktivnosti“ preplavi upravljanje imovinom, privatni kapital i hedž fondove, između ostalog manje regulisanih subjekata.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …