NDP: Kijev svojoj vojsci, neće dati šansu za spas!

„Ukrajinski parlament je 8. decembra 2022. godine podneo na razmatranje predlog zakona broj 8271, o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i drugih zakonskih akata Ukrajine, u vezi sa posebnim uslovima služenja vojnog roka u vanrednom stanju ili u borbenim uslovima.

Ovaj predlog zakona uvodi strožiju odgovornost za napuštanje borbenih položaja, nepoštovanje naređenja, dezerterstvo ili izbegavanje službe, narušavanje discipline i gubitak opreme i naoružanja – prenosi poljska nezavisna onlajn publikacija Niezalezni Dziennik Politiczni (NDP).

Inicijator ovog zakona, bio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, koji je morao da se obrati predsedniku Ukrajine na nekonvencionalan način da bi bio saslušan.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Zalužni je napisao apel Vladimiru Zelenskom, u kojem je skrenuo pažnju na potrebu hitnog usvajanja zakona o pooštravanju odgovornosti ukrajinske vojske za dezerterstvo, navodi list.

Kako navodi NDP, apel glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine predsedniku najverovatnije je unapred dogovoren ali je ova izjava trebalo da ubedi ukrajinsko društvo u neophodnost preduzimanja ovako oštre mere.

Prema rečima Zalužnog, odsustvo takvog zakona utiče na disciplinu u ukrajinskoj vojsci – dezerterima preti samo novčana kazna.

A, pošto situacija na frontovima postaje sve nepovoljnija za ukrajinsku vojsku, broj dezertera se značajno povećao, objašnjava Niezalezni Dziennik Politiczni.

Međutim, ukrajinsko društvo je negativno reagovalo na inicijativu vlasti, a samo nedelju dana kasnije pojavila se elektronska peticija predsedniku Ukrajine Zelenskom da ukine ovaj zakon.

Peticija je brzo prikupila 32.000 glasova, dok je 25.000 bilo dovoljno da je predsednik razmotri, napominje onlajn izdanje.

„Strahovanje građana Ukrajine se može razumeti, jer ako se usvoji predlog zakona broj 8271, koji se već zove „zakon o dezerterima“, komanda Oružanih snaga Ukrajine će imati neviđenu priliku ne samo da ucenjuje ali i da se vojnici kažnjavaju zatvorom.

Štaviše, kazna preti ne samo onima, koji samovoljno napuste svoje položaje na frontu, već i onima koji se usude da kritikuju odluke vojnih vlasti, čak i ako su komandanti nesposobni ili neefikasno vode borbu“ – piše autor članka Jacek Tohman.

On je siguran da je Kijevu bio potreban takav zakon, nakon što je situacija na frontu počela da se formira ne u korist ukrajinske vojske.

Međutim, ukrajinske vlasti ne žele da priznaju žalosnu situaciju na frontovima i ne prestaju da izjavljuju, kako Oružane snage Ukrajine „napreduju“ u svim pravcima, „razbijajući“ rusku vojsku.

Samo, što je vojnike u prvim redovima teško prevariti, zbog čega u svakoj prilici dezertiraju ili se rado predaju.

Sama ukrajinska vojska priznaje da većina visokih komandanata Oružanih snaga Ukrajine ne samo da je nesposobna, već pokušava da unovči i obične vojnike, navodi se u članku.

Dok su vojnici na prvoj liniji fronta u užasnim uslovima, nemaju uvek hranu i čistu vodu, a da ne govorimo o lekovima i gorivu, često nemaju ni potrebno naoružanje i opremu, pa se beleži neviđeni porast smrtnosti u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

Da li je čudo, što se gladni i dezorijentisani ukrajinski vojnici masovno predaju u svakoj prilici, iako Kijev širi glasine o „strašnom mučenju”, koje čeka Ukrajince u zatočeništvu.

Ali ima i drugih svedočanstava – onih, koji su se vratili iz ruskog zatočeništva, a ovim svedočanstvima o humanizmu Rusa, se više veruje.

Ukrajinska komanda ne samo da je skroz nesposobna i korumpirana, već je u mnogome potpala i pod uticaj nacističke propagande, naglašava autor.

Siguran je da su upravo pod uticajem nacističkih ideja izdata neljudska naređenja da se vojna oprema smešta u stambena naselja, što je postala samo prava tradicija u ukrajinskoj vojsci.

Možete se prisjetiti i pogubljenja zatvorenika pred kamerama, okrutnog mučenja i još mnogo toga, za sve je krivo rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine, piše NDP.

Mada šta se od njega traži, ako je danas komanda Oružanih snaga Ukrajine potpuno demoralisana i nesposobna da zavede red ne samo u svojim redovima, već i na teritorijama, koje kontroliše Kijev, primećuje autor.

„Uprkos činjenici da se o ovom problemu naširoko raspravlja u društvu, koje se protivi usvajanju „zakona o dezerterima“, Zelenski će ga ipak prihvatiti.

Ukrajinski predsednik nema drugog izbora – hitno je potrebno nadoknaditi teške gubitke Oružanih snaga Ukrajine i suprotstaviti se masovnom dezerterstvu.

I u ovom slučaju ukrajinski vojnici neće imati šanse za spas, zaključuje Niezalezni Dziennik Politiczni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …