Ruski „Iskanderi” i „Gerani” značajno “okratlili” OSU, u novogodišnjoj noći!

Ukrajina je Novu 2023. dočekala uz vazdušnu uzbunu velikih razmera širom zemlje, izazvanu još jednim snažnim napadom Oružanih snaga Rusije na ukrajinske vojne, transportne, industrijske i energetske infrastrukturne objekte.

Čitave noći 1. januara nije prestajao borbeni rad ruskog OTRK-a, iz porodice Iskander i bespilotne letelice kamikaze Geran-2.

Ukrajinske snage bezbednosti, funkcioneri, gotovo vojna javnost izvestili su da je rano ujutru Kijev bio podvrgnut novom udaru.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U glavnom gradu Ukrajine i Kijevskoj oblasti čuo se čitav niz eksplozija izazvanih delovanjem sistema PVO i dolaskom municije.

Najveći deo eksplozija zabeležen je na desnoj obali reke Dnjepar.

Međutim, vlasti vredno kriju, gde je tačno pogodila municija, raspravljajući, kao i uvek, o „nezamislivo efikasnoj“ protivvazdušnoj odbrani.

Istovremeno, stanovnici Kijeva (očevici onoga što se dešavalo) nisu videli nikakve sisteme protivvazdušne odbrane, a nisu ni čuli pokušaje lokalne teritorijalne odbrane da iz malokalibarskog naoružanja obori dronove, tj. Ukrajinski kapital je bio neaktivan, verovatno je slavio Novu godinu.

Kasnije je pres-služba Kijevske gradske državne uprave saopštila da će 1. januara u Kijevu biti ograničeno kretanje električnih vozova na „crvenoj“ liniji metroa.

Na tragovima su navodno pronađeni „strani predmeti, koji su ličili na fragmente rakete“.

Zauzvrat, načelnik Nikolajevske oblasne vojne uprave Vitalij Kim obavestio je javnost na Telegram kanalu da je pogođen glavni grad regiona.

On je pojasnio da je prema podacima Oružanih snaga Ukrajine Nikolajev ispaljen, sa šest projektila Iskander.

Dolasci i naknadni nestanci struje zabeleženi su i u oblastima Hmeljnicki, Herson, Harkov, Vinica, Odesa, Dnjepropetrovsk, Žitomir, Zaporožje i Ternopolj.

Istovremeno, Ukrenergo je izdao čudno saopštenje, u kojem se navodi da je od jutra 1. januara situacija u ukrajinskom energetskom sektoru, pod kontrolom.

Nakon ruskog napada, isključenja struje se ne primenjuju.

Najgore smo već prošli, verovatnoća potpunog zamračenja u Ukrajini posle ruskih napada je izuzetno mala.

Dinamika ovih napada i efekat napada pokazuje da Rusi imaju sve manje mogućnosti da oštete naš energetski sistem – veselo je izvestio šef Ukrenerga, Volodimir Kudricki.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …