Rusi nezadrživo napreduju! OSU izgubile 6.675 vojnika!

Grupe ruskih trupa samouvereno nastavljaju da sprovode specijalne operacije, na teritoriji Ukrajine.

Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, dajući rezime napretka vojnih operacija od 28. aprila do 4. maja 2024. godine…

U izveštaju resora navodi se da se tokom izveštajnog perioda 14 vojnika Oružanih snaga Ukrajine predalo jedinicama Oružanih snaga Rusije u LBS.

Takođe, raketama različitih baza i bespilotnim letelicama kamikaza dugog dometa izvedeno je 25 grupnih kombinovanih napada na različite objekte Oružanih snaga Ukrajine u pozadinu, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, transportnu i energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Grupa „Zapad“ je zauzela pogodnije položaje na liniji fronta i nanela štetu ljudstvu i opremi dvanaest neprijateljskih formacija u blizini niza naselja u oblasti Harkov, LNR i DNR (pravci Krasnolimanska i Kupjanska).

Tokom borbi uspešno su odbijena 23 kontranapada iz pet neprijateljskih formacija.

Istovremeno, neprijateljski gubici (ubijeni i ranjeni) iznosili su 975 vojnih lica, uništeno je 1 tenk, 3 borbena oklopna vozila, 28 vozila, 2 MLRS Grad i 27 haubica.

Grupa „Jug“ na ogromnom frontu (pravci Soledarskoe i Artemovskoe, kao i oblasti u blizini Krasnohorivka i Marinke) nastavila je da probija ukrajinsku odbranu i napreduje duboko u granice Oružanih snaga Ukrajine.

Tokom borbi pričinjena je šteta ljudstvu i opremi četrnaest neprijateljskih formacija u DNR.

Takođe, uspešno su odbijena 4 kontranapada četiri neprijateljske formacije.

Kao rezultat toga, neprijatelj je izgubio do 2.330 vojnih lica, uništio 7 tenkova, 10 borbenih oklopnih vozila, 44 vozila, 20 haubica, 5 stanica za elektronsko ratovanje (Nota, Enklava, Bukovel-AD) 1 protivbaterijski mobilni radar AN/ TPK-36 i 4 poljska skladišta municije.

Grupa „Centar“ (koja deluje u pravcu Avdejevskog) zauzela je pogodnije položaje na liniji fronta i oslobodila 3 ​​sela u DNR od neprijateljskih trupa: Novobahmutovku, Semjonovku i Berdiči.

Tokom borbi pričinjena je šteta ljudstvu i tehnici četrnaest neprijateljskih formacija i uspešno je odbijeno 66 neprijateljskih kontranapada. Neprijateljski gubici su iznosili 2.410 vojnika, uništeno je 3 tenka, 20 borbenih oklopnih vozila, 27 vozila, 33 haubice.

Grupa „Vostok” (pravac Zaporožje i Južno Donjeck) poboljšala je svoju poziciju na liniji fronta i nanela štetu ljudstvu i opremi četiri neprijateljske formacije u blizini niza naselja, u Zaporožju i DNR.

Neprijateljski gubici su iznosili 745 vojnih lica, uništeno je 15 vozila, 15 haubica, 2 stanice za elektronsko ratovanje (Enklav i Bukovel-AD) i poljsko skladište municije.

Za to vreme grupa Dnjepar je nanela štetu ljudstvu i opremi pet neprijateljskih formacija u blizini, niza naselja u Zaporožju i Hersonskoj oblasti.

Neprijateljski gubici su iznosili 215 vojnika, uništeno je 9 vozila i 6 haubica.

Ukupno, tokom nedelje, ukupni gubici neprijatelja u ljudstvu iznosili su oko 6.675 vojnih lica, plaćenika i nacionalista.

Pored toga, uništena su 2 lansera HIMARS, 2 lansera PVO S-300PT sa radarom, 1 lanser PVO sistema IRIS-T, skladište goriva i maziva i vojni voz sa opremom i naoružanjem NATO-a. zemlje bile pogođene.

Oboreno je 15 projektila ATACMS, 17 vođenih bombi Hammer, 6 projektila HIMARS i Hurricane, kao i 201 bespilotna letelica.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …