Prekršio sve što postoji na svetu pa se poziva na ustav

Demokratska partija socijalista podsetile je da se vladika Danilo odrekao verske titiule i od Crne Gore napravio sekularnu državu.

“Od tada se nije o državnom rukovodstvu raspravljalo po manastirima, niti se u te odluke miješala crkva”, saopšteno je iz DPS-a Mila Đukanovića.

U daljem saopšenju se navodi da se radi o „direktnom mešanju Episkopskog saveta u političke pregovore oko formiranja nove vlasti.

Prekršen je ustav

“Prekršen je Ustav Crne Gore, koji propisuje strogu odvojenost države i crkve. Suvišno je pominjati sve dosadašnje izjave velikodostojnika SPC-a u Crnoj Gori, u kojima su prvo negirali svoje učešće u političkim procesima, potom ga potvrđivali, da bi na kraju najavljivali “povlačenje SPC-a iz politike”, a potom sami sebe demantovali političkim pregovorima u Ostrogu i pismom Episkopskog saveta, crkvenog tela u kojem sede i strani državljani”, kažu iz DPS-a.

Upravo to je, dodaju, završna faza izrugivanja vere i politike.

“Sklapati političke dilove u manastirima, svađati se pred moštima sveca na kojeg su se toliko pozivali čak i na dan izbora, pa čak ni ne demantovati da je bilo verbalnih sukoba na svetom mestu, nije ništa drugo nego pokazivanje najdubljeg nepoštovanja prema svetinjama za koje su tvrdili da se bore. Njihova borba je, to je sada sasvim jasno, svedena na borbu za fotelje, funkcije i nadmoć u novoj vlasti. Otvorene i neskrivene političke aspiracije, pokazuju da su svetinje bile samo sredstvo za manipulaciju građanima. Izjave političara, poput Abazovićeve koji uzgred svoju politiku promoviše kao zelenu i liberalnu, da je sa zadovoljstvom otišao na brifing i pregovore o vladi u Ostrog, žalosna je potvrda da je miješanje Crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima, očigledno postala nova realnost Crne Gore”, navode u saopštenju.

Uzalud, dodaju, pripadnici nove vladajuće koalicije pokušavaju da relativizuju mesto i vreme pregovora i pismo Episkopskog saveta.

“Svima je jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda, samo ne u Vladi. A najviše po manastirima i episkopijama. Uostalom, očigledno je da je od početka “borbe za svetinje”, zapravo bila pre svega borba za upravljanje državom”, zaključili su iz DPS-a.

(B92)

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …