Viktor Orban: Stavićemo veto na sankcije Rusiji!

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će nove kazne, samo ubrzati inflaciju.

Mađarska će staviti veto na sve sankcije EU, koje bi mogle uticati na saradnju sa ruskim nuklearnim energetskim sektorom, rekao je premijer Viktor Orban u petak, u intervjuu za državni radio.

Kijev je više puta pozivao 27-člani blok da uključi rusku nuklearnu industriju na svoju listu sankcija, a neke zemlje članice podržavaju tu ideju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Mađarske vlasti su ranije rekle da je saradnja sa Rusijom u oblasti nuklearne energije od suštinskog značaja za Budimpeštu, koja planira da proširi nuklearnu elektranu, koju je izgradila Rusija.

„Nećemo dozvoliti da se primeni plan [EU] da nuklearnu energiju uključi u sankcije“, rekao je premijer, ističući da se na kazne protiv nuklearne energije „očigledno mora staviti veto“.

Nove kaznene mere “ne dolaze u obzir”, rekao je Orban, dodajući da bi one ubrzale inflaciju u zemlji, koja nema izlaz na more.

Nuklearna elektrana Paks, koja je jedina te vrste u Mađarskoj, puštena je u rad početkom 1980-ih i koristi sovjetsku nuklearnu tehnologiju.

Mađarska želi da više nego udvostruči svoj kapacitet sa dva nova reaktora, koje je izgradila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom.

Proizvodeći skoro polovinu električne energije u zemlji, elektrana takođe dobija svoje nuklearno gorivo iz Rusije.

Beskompromisni stav Budimpešte po tom pitanju ranije je izneo mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ciljevi, za koje se očekuje da će Evropska komisija uključiti u svoj deseti paket antiruskih sankcija, tek treba da budu podeljeni sa državama članicama EU.

Mađarska vlada je više puta kritikovala sankcije EU Rusiji u vezi sa Ukrajinom, ističući da kazne nisu uspele da oslabe zemlju na smislen način, ali rizikuju da unište evropsku ekonomiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …