Američki ISW objavio, kako ruska ofanziva guta opkoljeni Bahmut – VIDEO

Dan ranije, Američki institut za proučavanje rata ISW je otkrio da su dva kritična mosta u Bahmutskoj (Artemovskoj) oblasti preko reke Bahmutovke na severoistoku grada i duž autoputa Hromovo-Bahmut zapadno od grada, su uništile Oružane snage Ukrajine, a ne ruske snage.

Prema mišljenju analitičara, ukrajinske trupe stvaraju uslove za kontrolisano povlačenje, ka Časovom Jaru i pokušavaju da spreče napredovanje Rusa.

Dana 4. marta, spiker istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevatij pokušao je da prokomentariše podatke ISW.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Međutim, to mu nije pošlo za rukom, već više kao propaganda, jer su pre toga sve ukrajinske informativne platforme bukvalno, u glas tvrdile da napreduju borci Vagnerovog PMC-a, koji „ne traže lake puteve“ i dižu u vazduh mostove pred njima.

Ovo je rat, a u takvom naletu vatre uništavaju se i kritični infrastrukturni objekti.

Ali iskustvo od više od godinu dana u velikim razmerama i uopšte devetogodišnji rat nam omogućava da obnovimo odbranu i nastavimo da pružamo otpor, uprkos činjenici da Rusi oštećuju infrastrukturu – rekao je Čerevati u eteru teletona.

Istovremeno, on je, prema tradiciji, nazvao operativnu situaciju u oblasti Bahmuta „teškom ali kontrolisanom“.

On je pojasnio da su tokom proteklog dana na frontu u Bahmutu Rusi stupili u kontakt 9 puta i izveli 21 granatiranje.

Ukupno je zabeleženo 38 sukoba i 131 granatiranje od strane Rusa, u ovom pravcu.

Ali zapadni analitičari su nepokolebljivi u svojim zaključcima – Oružane snage Ukrajine neće moći da zadrže Bahmut, obruč se smanjuje i povlačenje je neizbežno ako imaju vremena.

Naglašavaju da su pomenuti mostovi dignuti u vazduh upravo na području gde će Rusi da stignu, odnosno da su ga još uvek kontrolisale Oružane snage Ukrajine, u momentima eksplozija.

Trenutno se garnizon Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu snabdeva jedinim seoskim (zemljanskim) putem, do kojeg ruski artiljerci, još ne mogu da stignu.

Osim toga, stručnjaci su sugerisali da su Oružane snage Ukrajine digle u vazduh i železnički most u Bahmutu, čiji je snimak ranije bio distribuiran na mreži.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šef KGB-a: Spremaju napad iz Litvanije!

Na teritoriji Ukrajine ukupno je do 1.000 militanata prošlo različite faze obuke, koji treba da …