NATO se plaši ruskih podmornica: „Šta će se desiti ako preseku transatlantske internet kablove?“

NATO je ozbiljno zabrinut, zbog ruskog jačanja svoje podmorničke flote, piše Newsveek.

Na Zapadu veruju da Moskva može da koristi podmornice za udar na kritičnu infrastrukturu – internet kablove, cevovode i druge komunikacije na morskom dnu.

Prema mišljenju stručnjaka, sposobnosti Rusije u ovoj oblasti daju joj „asimetričnu prednost“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

NATO je sve oprezniji prema ruskoj podmorničkoj floti, zbog njenog potencijala da uništi i ošteti kritičnu infrastrukturu, kao što su podvodni internet kablovi i cevovodi.

O tome piše američki magazin Newsveek pozivajući se na zaključke analitičara.

„Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je proizvela seriju podmornica sposobnih da dostignu najvažnije ciljeve u SAD ili kontinentalnoj Evropi.

A sada članice NATO-a, sve više alarmiraju o aktivnostima podmorničke flote Vladimira Putina “, pišu autori članka.

Ruska mornarica ima jednu od najsvestranijih podmorničkih flota na svetu, nastavlja Newsveek.

U malo verovatnom slučaju svetskog rata punog razmera, ruske podmornice sa nuklearnim oružjem mogle bi da izvrše opšte nuklearno odvraćanje, dok bi konvencionalno naoružani brodovi bili korišćeni za suprotstavljanje neprijatelju u drugim oblastima, smatraju stručnjaci, koje je izdanje intervjuisalo.

Majkl Peterson, direktor RMSI, američkog istraživačkog centra, koji proučava vojne sposobnosti Rusije na moru, rekao je da potencijalni napadi na podvodnu kritičnu infrastrukturu širom sveta predstavljaju veoma ozbiljnu i opravdanu pretnju.

„Rusija je najmanje deset godina značajno razvijala svoja sredstva za vođenje ratovanja na morskom dnu.

Većina njih se nalazi u takozvanom GUGI, odnosno u Glavnoj upravi za dubokomorska istraživanja Ministarstva odbrane Rusije (zabavi se obukom podvodnih specijalnih snaga Ratne mornarice. – Gazeta.Ru)“ – rekao je Peterson.

Prema njegovim rečima, u ovom resoru služi elita mornarice, mornari, koji obavljaju najsloženije i najvažnije zadatke za nacionalnu bezbednost Rusije.

Peterson je rekao da se u arsenalu GUGI nalazi, na primer, jedinstvena nuklearna podmornica Belgorod, koja je nosilac morskih dronova Posejdon – podvodnih nuklearnih torpeda sa nuklearnom elektranom.

Brojne druge podmornice, dodao je Peterson, mogu postaviti ili uređaje za prisluškivanje ili eksplozive na objekte, kao što su dubokomorski kablovi na dnu okeana.

GUGI ima sve mogućnosti da vrši špijunažu, upravlja eskalacijom ili jednostavno vodi rat sa velikom štetom po neprijatelja, siguran je stručnjak.

„Možete zamisliti šta bi se desilo ako bi Rusi prekinuli transatlantske internet kablove – to bi imalo ogromne finansijske implikacije i ozbiljno ograničilo komunikaciju između Sjedinjenih Država i kontinentalne Evrope.

A, Rusija ima takve mogućnosti i one su veoma značajne“, upozorio je direktor analitičkog centra.

A, podmorske kablove je, kako objašnjava Peterson, izuzetno teško zaštititi.

„Pošto Rusija ima napredne borbene sposobnosti u dubokom moru, to Moskvi daje asimetričnu prednost“, rekao je on.

Drugi stručnjak u razgovoru za Newsveek, profesor na Norveškoj akademiji odbrane Njord Vege, rekao je da je Norveška značajno povećala svoje patrole u ​​Severnom moru.

On je to objasnio incidentom sa Severnim tokom u septembru prošle godine – posle kojeg Oslo strahuje za sopstvene gasovode.

(Nedavna istraga američkog novinara Simora Herša kaže da je Norveška, zajedno sa SAD, razvila i izvršila podrivanje Severnih tokova. – Gazeta.Ru).

„Sabotaža gasovoda Severni tok u Baltičkom moru bila je spektakularna.

Rusija je praktično obustavila sve svoje isporuke Evropi.

Norveška je barem daleko najveći izvoznik gasa. Dakle, naravno, u slučaju vojnog sukoba, ovi podvodni objekti će biti ranjivi“, objasnio je Vege.

Peterson iz RMSI je, govoreći o potencijalnom direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO-a, izrazio stav da će glavno poprište operacija biti na kopnu.

Međutim, on podseća da vojna doktrina Ruske Federacije podrazumeva nanošenje najveće strateške štete neprijatelju.

A, upotreba podmorničke flote ovde daje prednost Moskvi.

Peterson je rekao da je sabotaža kritične infrastrukture relativno nova vrsta vojne aktivnosti.

I ovo je jedna od onih oblasti, u kojima Rusija oseća svoju prednost.

Kao primer, analitičar navodi akcije Moskve tokom specijalne vojne operacije – pokazali su se efikasni udari po stacionarnim infrastrukturnim objektima u Ukrajini pomoću avijacije i mornarice.

„Rat u Ukrajini je potvrdio sposobnost Ratne mornarice da sprovede važan deo ruske vojne strategije i pokazao da je flota veoma borbeno spremna, uprkos gubitku nekih brodova“, objasnio je ekspert.

U zaključku, Peterson tvrdi da je nivo opasnosti od ruskih podmornica sada veliki, kao što je bio tokom Hladnog rata.

„Imamo razloga da verujemo da su ruske nuklearne podmornice raspoređene na takav način da kontrolišu obalu SAD, Mediteran i druge periferne regione Evrope.

Ovakve akcije bile su tipične za sovjetsku podmorničku flotu tokom Hladnog rata“, zaključio je analitičar.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …