Recesija stiže u glavne zapadne ekonomije! – Fitch

Nemačka i Italija će se suočiti sa padom do kraja godine uprkos merama olakšice, predviđa rejting agencija.

Nemačka i Italija će kliziti u recesiju do kraja godine jer inflacija nastavlja da raste, rekao je Fitch Ratings za Blumberg u četvrtak.

Iako se ne očekuje da će pad biti „ozbiljan“, šef odeljenja za suverene i nadnacionalne kompanije u Fiču Džejms Mekormak, kaže da je „recesija značajna sama po sebi“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Inflacija u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji EU, ubrzala se u februaru, porasla za 9,3% na godišnjem nivou i 1% na mesečnom nivou, prema najnovijim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Rastuće cene hrane i energije zadale su veliki udarac privredi zemlje uprkos merama pomoći, koje je preduzela vlada.

Nemačka ekonomija se smanjila za 0,4% na kvartalnom nivou u poslednja tri meseca 2022.

Smanjenje je bilo veće od ranije procenjenog pada BDP-a, od 0,2%.

U Italiji, trećoj po veličini ekonomiji EU, potrošačke cijene su porasle 9,2 odsto u februaru u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je pad u odnosu na januarski rast od 10 odsto, pokazali su preliminarni podaci statističke agencije ISTAT u četvrtak.

Kupovna moć u zemlji se više nego prepolovila tokom prošle godine, prema izveštaju istraživačkog centra Nomisma, koji kaže da se svaki sedmi Italijan žalio da zarađuje, manje nego što im je potrebno da sastave kraj s krajem.

Četvrtina ispitanih rekla je da je potrošila sav novac na osnovne stvari, dok je 26 odsto italijanskih domaćinstava reklo da se plaši da neće stići do kraja meseca.

SAD su takođe u opasnosti od „skromne“ recesije do kraja godine, rekao je Mekormak za Blumberg, dodajući da je „Velika Britanija verovatno, već tamo“.

Ekonomista je takođe istakao da se vlade širom sveta bore da se izbore sa krizom troškova života izazvanom porastom cena hrane i energije od početka sukoba u Ukrajini.

Za sada postoji malo optimizma u pogledu brzog oporavka, a rastući troškovi su izazvali talase nestabilnosti širom globalne ekonomije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …