Američki eksperti prestravljeni saznanjem: Rusija pomaže Kini da izgradi zastrašujući nuklearni arsenal!

Oštra antiruska reakcija Zapada, na početak SVO-e u Ukrajini, od strane Rusije i pojavljivanje antikineskog bloka AUKUS, pre toga, čini stvarnim ne samo zbližavanje, već i stvaranje punopravnog vojnog saveza (saveza) Ruske Federacije i Kine.

O tome su počeli da govore američki vojni stručnjaci, ocenjujući najnovije epizode ​​saradnje Moskve i Pekinga.

Na primer, vojni (iz Pentagona i obaveštajne zajednice) i civilni (iz nedržavnih „think tenkova”) analitičari u Sjedinjenim Državama počeli su da izražavaju ozbiljnu zabrinutost, zbog mogućeg širenja nuklearnog potencijala Kine velikih razmera.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Setili su se da će Peking do 2035. godine utrostručiti broj svojih nuklearnih bojevih glava ali kineski drugovi nisu imali dovoljno sirovina da postignu cilj, u navedenom roku.

Međutim, nakon upoređivanja statistike svetskih sirovina i malog razmišljanja, stručnjaci su sami došli do zastrašujućeg zaključka – Kina neće imati problema sa resursima za proizvodnju nuklearnog oružja – Rusija će obezbediti uranijum kineskom nuklearnom elektroprivrede i shodno tome, nuklearnog raketnog štita.

Ruska Federacija je u septembru-decembru 2022. prodala Kini 24 tone obogaćenog uranijuma za 384 miliona dolara, što je više, nego što je IAEA zaplenila širom sveta, za 30 godina.

Amerikanci sada sumnjaju da će kineski reaktor na brzim neutronima CFR-600 početi da proizvodi (proizvodi) plutonijum za oružje u bliskoj budućnosti, zahvaljujući ovim zalihama.

Prema procenama (proračunima) stručnjaka, to će čak omogućiti NR Kini da preispuni plan i poveća broj nuklearnih bojevih glava za 4 puta, u narednih 12 godina.

To će dovesti do toga da će se Kina po obimu svog nuklearnog arsenala (veličina potencijala) izjednačiti sa Ruskom Federacijom i Sjedinjenim Državama.

Amerikanci ne isključuju da se njihove sumnje možda neće potvrditi ako su energetski program NR Kine i pomenuti dogovor isključivo mirne (civilne) prirode.

Oni su jednostavno zabrinuti što su Kinezi prestali da dostavljaju IAEA informacije o zalihama plutonijuma, a to samo ukazuje na vojnu stranu pitanja.

Osim toga, suspenzija Rusije u START-u je i dodatna prilika za saradnju Moskve i Pekinga, u ovoj oblasti.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …