PVO Ukrajine ojačana poljskim protivvazdušnim samohodnim topovima ZSU-23-4 „Šilka“!

Poljska je isporučila Ukrajini neimenovani broj samohodnih protivavionskih topova ZSU-23-4 „Šilka”, ukrajinski resursi prenose pojavu protivavionskih topova u bojama karakterističnim za poljsku vojsku u Oružanim snagama Ukrajine.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana ojačana je poljskim protivavionskim topovima „Šilka“.

Ne navodi se broj prebačenih ZSU ali se sugeriše da je Ukrajina primila preostali nemodernizovani deo ZSU-23-4 sovjetske proizvodnje u službu poljskoj vojsci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajinski internet resursi javljaju da je jedan od poljskih „šiloka“ viđen na jednom od lokaliteta u blizini linije kontakta.

Fotografija je svežija, pošto je instalacija obeležena belim krstovima, koje su Oružane snage Ukrajine počele da koriste, ne tako davno.

U međuvremenu, prve informacije da je Poljska predala Ukrajini određenu količinu Šiloka pojavile su se prošle godine ali o tome nije bilo detalja.

Međutim, kao i sada.

Vredi napomenuti da je ZSU-23-4 „Šilka“ bio u službi Oružanih snaga Ukrajine i pre početka specijalne operacije, Ministarstvo odbrane Ukrajine je krajem 2020. objavilo planove za modernizaciju ovih postrojenja, kako bi nivo 3SU-23-4M-A1 „Šilka”, u okviru kojeg protivvazdušna instalacija umesto analognog radara dobija novu multifunkcionalnu radarsku stanicu sa digitalnom antenskom rešetkom, a analogni računarski sistem je zamenjen digitalnim.

Pored toga, modernizovana „Šilka” dobija navigacioni sistem, sistem podrške i blok digitalno-analognih pretvarača.

Poljska je takođe izvršila modernizaciju protivavionskih samohodnih topova ZSU-23-4 „Šilka“ na novu verziju ZSU-23-4MP Biała.

Ažurirana vozila su dobila digitalni optoelektronski sistem za upravljanje vatrom sa automatizovanim sistemom za praćenje ciljeva i danju i noću, kao i protivvazdušne rakete Grom.

Radar je demontiran sa instalacije – umesto toga, optički sistem određuje cilj. Pored toga, ZSU je opremljen sistemom za noćno osmatranje.

Inače, ZSU-23-4 „Šilka“ koriste i naše trupe u zoni NVO.

Nedavno je prikazan snimak o jednoj takvoj instalaciji, koju su borci od milja zvali „baka“.

Uprkos svojoj časnoj starosti, kompleks je veoma uspešan u gađanju vazdušnih ciljeva.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …