Kina lansira treći nosač aviona! – VIDEO

Krajem ovog meseca očekuje se, da će mornarica Narodne oslobodilačke armije lansirati svoj treći nosač aviona, svoj prvi „flattop“ sposoban za konvencionalne operacije poletanja ili sletanja.

Sa ovim novim nosačem i mnogima, koji će uslediti, Komunistička partija Kine (KPK) će početi da koristi kombinovane borbene grupe nosača aviona i borbene grupe amfibijskih ratova da projektuje moć u potrazi za svojim ciljem postizanja globalne hegemonije.

Ono što je zloslutno jeste, da dok SAD Mornarica koristi nosače aviona već 100 godina, a kineskoj mornarici narodnooslobodilačke vojske (PLAN) bilo je potrebno samo nekih 40 godina, da razvije i izgradi veliki nosač aviona sa naprednim nosačem vazdušnog krila, koji će biti skoro sposoban, kao moderni američki nosači na nuklearni pogon.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sastavljanje komponenti za najnoviji nosač Tipe-003 počelo je od maja, do jula 2020. u brodogradilištu Jiangnan blizu Šangaja.

Međutim, izgradnja komponenti je možda počela od 2016. do 2017. godine, ukupno pet do šest godina.

Ovo se upoređuje sa šest do osam godina za izgradnju prvog U.S. Mornarički nosač aviona na nuklearni pogon klase Džerald Ford ili pet godina za Džon F. Kenedi, drugi u ovoj klasi.

Ali Sjedinjene Države imaju samo jedno brodogradilište, Njuport Njuz brodogradilište u Norfolku u Virdžiniji, koje može da gradi jedan po jedan nosač.

Nasuprot tome, kinesko brodogradilište Jiangnan može brzo da napravi dva nosača tipa 003 istovremeno, a brodogradilište Dalian je izgradilo jedan manji nosač klase Liaoning od 65.000 tona.

Ukupna deplasman za Tipe-003 se procenjuje na 90.000 tona, a ima dužinu od oko 980 stopa.

Upravljaće sa tri katapulta, koji mogu da koriste napredno elektromagnetno lansiranje (EML), što je bilo prilično teško za Sjedinjene Države da razviju za SAD.

Novi mornarički nosač aviona klase Džerald Ford težak 100.000 tona i dugačak 1.092 stopa.

Ali ono što je takođe veoma značajno jeste da je PLA razvila balansirano vazdušno krilo od 40 i više aviona za Tip-003 i naredne nosače, koji će uskoro imati prvi PLAN-ov lovac pete generacije baziran na nosaču.

Ovo će biti udarni lovac 5. generacije J-35 kompanije Sheniang Aircraft Corporation, koji se sada testira, sa dvostrukim motorima, nevidljivim oblikovanjem i unutrašnjim nosačem oružja.

J-35 je otprilike iste veličine kao SAD F-35C pete generacije mornarice, koji je počeo da se primenjuje na nosaču 2021.

https://youtu.be/lRWQ6eoS8OQ

Inicijalni udarni lovac na nosaču Ratnog vazduhoplovstva PLA, Sheniang J-15B, mnogo modifikovana kopija ruskog nosača aviona Suhoj Su-33 iz 1980-ih (stabilizator ispred krila), verovatno će imati mogućnosti 4-plus generacije, kao što su aktivni elektronski skenirani niz (ASEA) radar, PL-15 rakete vazduh-vazduh dometa 125 milja i niz raketa protiv broda/zemlja.

Verovatno će biti razvijena namenska varijanta za elektronsko ratovanje (EV) J-15B, koja će odražavati američku Mornarički udarni lovac Boeing F/A-18G Grovler EV.

Pored toga, PLAN testira Ksian Aircraft Corporation KJ-600, dvoturboelisni avion sa sistemom ranog upozoravanja i upravljanja (AVACS) sa velikim radarskim radom, kopirajući konfiguraciju SAD, Northrop-Grumman E-2 Hawkeye.

Treba očekivati da će KJ-600 činiti osnovu za protivpodmorničko ratovanje (ASV) i varijante nosača tereta.

Pošto je PLA već više od 20 godina stavljala veliki naglasak na razvoj bespilotnih borbenih platformi, takođe se može očekivati da će Tipe-003 na kraju imati velike borbene letelice bez posade, koje će pomoći u ASV, osmatranju i udarnim misijama.

Tokom poslednje decenije, kineski izvori nisu bili jasni da li će PLAN izgraditi još najmanje jedan nenuklearni pogon ali verovatno poboljšani Tip-003 ili će ga samo izgraditi i brzo preći na serijsku proizvodnju nosača aviona na nuklearni pogon, tzv. Tip-004.

Proizvodnja drugog Tipe-003 mogla bi da bude završena u roku od pet godina, što bi brže dalo PLA-u do četiri borbene grupe nosača, koje bi mogle da nadjačaju jednu američku.

Borbena grupa mornaričkih nosača sa sedištem u Japanu, bolje uveravajući da bi PLA mogla da izvrši uspešnu invaziju na Tajvan.

Sa četiri borbene grupe, PLA bi takođe mogla aktivnije da podrži diplomatiju prinude KPK u južnom Pacifiku, Indijskom okeanu, Africi i Latinskoj Americi.

Međutim, brži prelazak na nosače tipa-004 sa nuklearnim pogonom omogućio bi PLAN-u, da se brzo izgradi prve borbene grupe na svetu sa potpuno nuklearnim pogonom, za koje kineski izvori snažno sugerišu, da bi mogle da obuhvataju prateće krstarice na nuklearni pogon i dopunjavanje brodova na nuklearni pogon.

Mornarica SAD ne planira da oživi proizvodnju pratećih ratnih brodova na nuklearni pogon ili da počne sa proizvodnjom brodova za dopunu na nuklearni pogon.

Borbena grupa nosača sa potpuno nuklearnim pogonom dala bi KPK opcije da vrlo brzo rasporedi pomorsku snagu na globalnom nivou za borbene ili prinudne misije.

Na primer, iz baza na ostrvu Hainan mogao bi da stigne u vode severno od Australije, za manje od nedelju dana.

Čak i da je PLA samo koristila svoje brodogradilište Jiangnan za proizvodnju četiri nosača po deceniji, mogla bi da akumulira do 10 PLAN nosača aviona i raspoređenih borbenih grupa do ranih 2040-ih.

U odsustvu povećanog finansiranja, SAD Mornarica će verovatno biti pod teškim pritiskom da ispuni planove za izgradnju i lansiranje četiri nosača klase Ford ove decenije, kako bi unapredila zamenu zastarelih nosača klase Nimitz.

Ali imajući samo jedno brodogradilište sposobno za izgradnju nuklearnih nosača, SAD Mornarica će biti pod teškim pritiskom da održava flotu od 10 nosača, što znači da će zbog ciklusa održavanja samo oko pet biti dostupno za krizne reakcije, od kojih svi, ne bi bili u Pacifiku.

Da bi se suprotstavile kineskoj brzom razmeštanju borbenih grupa nuklearnih nosača, SAD Mornarici je potrebno više „nosaca“, koji su daleko jeftiniji za proizvodnju, mogu da dopune Ford klasu od 13 milijardi dolara, a takođe mogu da imaju impresivnu vatrenu moć.

Za početak testiranja koncepta malog nosača, prošlog aprila, U.S. Mornarica je koristila amfibijski jurišni brod američke klase 45.000 tona vredan 4 milijarde dolara USS Tripoli da se ukrca na svoje najveće vazdušno krilo od 20 lovaca, sa sistemima sa vertikalnim sletanjem, sa kratkim poletanjem F-35B pete generacije (STOVL), koji ne zahtevaju skupe letelice.

Nešto veći brod američke klase mogao bi da ugosti solidnih 20 lovaca pete generacije F-35B za vertikalno sletanje (STOVL) sa kratkim poletanjem, plus još 20-ak letelica za podršku vertikalnom poletanju bez posade i 200 protivbrodskih balističkih raketa (ASBM) baziranih na raketi zemlja-vazduh SM-6 (SAM) sa potencijalnim dometom od 1.200 milja.

U dometu svojih ASBM, vođenih avionima za podršku ili čak F-35B, tako manji nosač mogao bi da koordiniše sa kopnenim ASBM ili udarnim avionima, kako bi uništio mnogo veće nosače PLAN-a i njihove borbene grupe.

Takvi manji nosači bi takođe mogli da ugoste nekoliko stotina marinaca, koji bi radili sa većim amfibijskim jedinicama marinaca i/ili vazdušnim snagama vojske, kako bi sprečili ili suzbili globalne amfibijske i vazdušne napade PLA, kada je to potrebno.

Snaga od 10 takvih manjih nosača naoružanih velikim brojem ASBM-a bolje bi omogućila SAD Mornarica da odvrati kinesku pomorsko-amfibijsko-vazdušnu agresiju, koja bi se mogla pojaviti istovremeno na više globalnih strateških lokacija – pretnja, koja postaje sve verovatnija, kako PLA gradi mnogo više konvencionalnih nosača aviona i nosača aviona na nuklearni pogon.

Stavovi izraženi u ovom članku su mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove The Epoch Times-a.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Anđelković: U pitanju je prljavi dil opozicije, sa Vučićem!

Politički analitičar Dragomir Anelković, reagovao je povodom raskola u koaliciji Srbija protiv nasilja i otkrio …